PUTIN: Amerikanci misle da su pobedili u hladnom ratu!

- Uvek me iznova zapanji to kako naši partneri stalno čine iste greške. Ranije su sponzorisali islamske ekstremiste koji su se borili protiv SSSR u Avganistanu. Zbog ovoga su stvoreni talibani i Al-Kaida - rekao je Putin navodeći da Vašington pokušava da skroji svet prema sopstvenim potrebama

  • 51

Predsednik Rusije Vladimir Putin je danas oštro osudio Sjedinjene Američke Države i njihove saveznike zbog destabilizacije sveta radi sopstvene koristi.  Govoreći u Sočiju, predsednik Rusije je rekao da su "sistemu međunarodnih odnosa bilo potrebne promene, ali da SAD, koje misle da su pobednici hladnog rata, nisu videle potrebu za ovim".

Dodao je da "Vašington pokušava da skroji svet prema sopstvenim potrebama". Putin je napao Zapad zbog toga što "zatvaraju oči pred međunarodnim terorizmom u Rusiji i zemljama centralne Azije", a SAD zbog "sponzorisanja ekstremističkih grupa".

- Uvek me iznova zapanji to kako naši partneri stalno čine iste greške. Ranije su sponzorisali islamske ekstremiste koji su se borili protiv SSSR u Avganistanu. Zbog ovoga su stvoreni talibani i Al-Kaida - rekao je Putin.

On se takođe osvrnuo i na borbu protiv Islamske države (IS), kritikujući one koji kupuju naftu od terorista.

- Teroristi prodaju naftu po niskim cenama, a one zemlje koje kupuju od njih je zatim preprodaju. Oni ovako finansiraju terorizam, što će im se na kraju vratiti kao bumerang - poručio je Putin.

Kad je reč o sankcijama koje su Amerikanci i Zapad uveli Rusiji, Putin ih je nazvao "velikom greškom koja će imati povratni uticaj na sve".

- SAD, koje su uvele sankcije protiv Rusije, seku grane na kojima same sede. Krivica za uništavanje sistema pregovora o smanjenju i kontroli naoružanja je na Amerikancima. U ovom trenutku mnoge zemlje ne vide drugi način da sačuvaju svoj suverenitet nego da i same naprave nuklearnu bombu - rekao je predsednik Rusije.

Na kraju, Putin je kritikovao autore "kontrolisanog haosa" i "obojenih revolucija", i nazvao ono što oni rade "puštanjem duha iz boce".

- Kad je reč o Ukrajini, već dugo pokušavamo da o ovome razgovaramo sa Evropskom Unijom, ali rečeno nam je da to nije naša stvar. Onda oni stave dve države jednu protiv druge, što je dovelo do uništavanja infrastrukture. Kad sam ih pitao zašto rade ovo, oni samo slegnu ramenima, jer nemaju odgovor na moje pitanje - izjavio je ruski predsednik.

Putin je zaključio svoje obraćanje rečima da "Rusija želi da se njeno mišljenje poštuje, i da ne pravi brzoplete i opasne korake, ali da su neki drugi igrači na globalnoj sceni zaboravili da je ovo neophodno".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ANTE BAN

    24. oktobar 2014 | 20:50

    Ne sdamo da Ameri to misle, nego i znaju! Takodjer i mi ostali znamo da je Amerika pobjednik, iako ona to ne ističe. Dokazi; srušio se socijalizam,Varšavski ugovor,ruski narod obespravljen,itd... Dali treba još bilo što?

  • Vojin

    24. oktobar 2014 | 17:01

    Da su pobedili-jesu... Raspao se SSSR...

  • Db

    24. oktobar 2014 | 22:13

    Rusofili i korupcija = karcinom Srpskog društva!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA