Ovo će biti najmoćnija svetska banka, moćnija od MMF-a!

Azijska infrastrukturna investiciona banka (AIIB) odražava želju Kine da pokrene investicije u regionu i njenu frustriranost zbog dominacije institucija kao što su SB, Međunarodni monetarni fond i Azijska razvojna banka

  • 7

Na inicijativu Kine, 21 zemlja Azije potpisala je memorandum o osnivanju nove međunarodne banke koju Vašington smatra nepotrebnim i potencijalno opasnim konkurentom postojećim institucijama kao što je Svetska banka (SB).

Azijska infrastrukturna investiciona banka (AIIB) odražava želju Kine da pokrene investicije u regionu i njenu frustriranost zbog dominacije institucija kao što su SB, Međunarodni monetarni fond i Azijska razvojna banka.

U Pekingu su memorandum o razumevanju potpisale zemlje od regionalnog giganta Indije, preko malih i siromašnih zemalja kao što je Laos, do bogatih koje uključuju Singapur i Katar. Nova banka finansiraće izgradnju puteva, pruga, elektrana i telekomunikacione mreže radi jačanja ekonomija u regionu.

- U Kini imamo izreku "Ako želiš da se obogatiš, prvo izgradi puteve" i verujem da to dobro opisuje koliko je za privredni razvoj važna infrastruktura - izjavio je predsednik Kine Sji Đinping.

Sji je pre godinu dana na samitu azijsko-pacifičkih zemalaj predložio da se osnuje ova banka, navodeći da će Kina obezbediti najveći deo, a možda i svih 50 milijardi dolara osnivačkog kapitala. Od privatnih kreditora očekuje se još 50 milijardi dolara.

Ministar finansija Singapura Tarman Šanmugaratan poručio je da se nada da će svi detalji o osnivanju banke biti dogovoreni do sredine 2015, da bi banka što pre počela da kreditira izgradnju infrastrukture.

Američki ministar finansija Džejkob Lu je nedavno izrazio zabrinutost zbog plana osnivanja nove azijske banke. Iza stava Vašingtona stoji dugoročno nepoverenje prema naporima Pekinga da svoju ekonomsku snagu upotrebi za privlačenje okolnih zemalja u svoju političku orbitu, budući da bi one tako bile udaljene od uticaja SAD.

Kina je druga po veličini svetska privreda i njen bruto domaći proizvod će ove godine premašiti 10 biliona dolara. Peking, međutim, u SB ima svega 5,2 odsto glasačkih prava, za razliku od 16 odsto, koliko drži Vašington.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA