POLEMIKA NA HTV: Vukovar je srpski grad?!

Tokom polemike o rehabilitaciji Draže Mihailovića na Hrvatskoj televiziji konstatacija srpskog istoričara Jovana Pejina o Vukovaru izazvala oštre reakcije

  • 0

Burna polemika o tome da li je potrebno rehabilitovati Dragoslava Mihailovića, pretvorila se u sukobljavanje o Kraljevini Jugoslaviji, NDH, Ustašama, ratnim zločinima iz Drugog svetskog rata, Slobodanu Miloševiću, a stvar je do usijanja dovela izjava da je Vukovar bio srpski grad.

Nakon što je rasprava otišla u pravcu u kome je voditelj postavio pitanje kako bi se ljudi u Srbiji osećali da je Hrvatska odlučila da rehabilituje nekog od ustaških zločinaca iz Drugog svetskog rata, Jovan Pejin koji je bio u beogradskom studiju je rekao "pa Tuđman je to već odradio".

- Ako hoćemo da pogledmao isitni u oči pogledajte vi sebe. Jugoslovenska vojska u otadžbini je radila svoj posao i borila se protiv okupatora - rekao je Pejin.

Zatim je Jovan Tepeš, potpredsednik HNS-a dobacio da se "jugoslovenska vojska borila u Vukovaru", na šta je istoričar Pejin uzvratio "Pa Vukovar je bio srpski grad".

Nakon ocena gostiju u zgarebačkom studiju da je istoričar Pejin izneo gomilu gluposti i laži, gost HTV-a iz beogradskog studija je uzvratio "da oni prvo moraju da raskrste sa hrvatskim primitivizmom, pa da se onda upuštaju u bilo kakvu ozbiljnu raspravu o Drugom svetskom ratu".

Ranije je, podsetimo, hrvatski predsednik Ivo Josipović rekao da rehabilitacija Draže Mihailovića nije dobar potez, jer je on ratni zločinac iz Drugog svetskog rata.

Odluka o rehabilitaciji generala Dragoljuba Draže Mihailovića trebalo bi da bude doneta 23. marta u Višem sudu u Beogradu.

(Izvor: B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA