Ovo su najjeftinije knjige na Sajmu knjiga! (FOTO)

Knjige koje su na sniženju uglavnom su ljubavni romani, krimići ili stara izdanja iz popularnih edicija, što posebno raduje kolekcionare

  • 0

Tradicionalno, na Beogradskom sajmu knjiga možete dobiti brojne popuste na različita izdanja. Bogat kulturni program, sniženja i druženja s piscima privlače ljude iz cele Srbije da izdvoje makar jedan dan za uživanje u "prazniku knjiga".

Iz razgovora sa posetiocima Sajma saznali smo da u proseku pripreme oko sedam hiljada dinara za kupovinu knjiga i da sajamske cene knjiga i brojni popusti najviše privlače studente i srednjoškolce, ali i ljubitelje bestselera svih uzrasta i zanimanja. Knjiški moljci uglavnom potroše više novca nego što su planirali, poneseni velikim izborom literature na jednom mestu, ali se zbog toga ne kaju. Većina posetilaca sa kojima smo razgovarali odgovorila je da je zadovoljna popustima i da je iskoristila akcije koje nude tri knjige za 999 dinara ili da su kupili barem jednu knjigu ispod 300 dinara.

- Kupjem knjige i tokom godine, volim da čitam Vidojkovića, Barouza... Najjeftinija knjiga koju sam kupio je "Sudar" Džejmsa Balarda, koštala je samo 100 dinara - rekao nam je srednjoškolac Željko Bošnjaković i otkrio da je za Sajam pripremio oko 10 000 dinara. Njegov prijatelj Stevan Uzelac izjavio je kako najviše voli sajamske kupovine i da je za Sajam izdvojio oko sedam hiljada dinara.

Knjige koje su na sniženju uglavnom su ljubavni romani, krimići ili stara izdanja iz popularnih edicija, što posebno raduje kolekcionare. Takve knjige uglavnom koštaju od 100 do 299 dinara. Međutim, ukoliko ste detaljni u razgledanju štandova i knjiga, možete pronaći velike popuste na kvalitetne naslove domaćih autora - knjiga Gorana Petrovića "Ispod tavanice koja se ljuspa"  mogla se naći na štandu "Novosti"za neverovatnih 100 dinara, kao i knjiga Borislava Lalića "Milovan Đilas: vernik, buntovnik, mučenik". Na štandu "Vulkana" knjige veoma popularnog francuskog autora Gijoma Musoa mogu se kupiti po ceni od 190 dinara.

Sašu i Mariju smo zatekli kod štanda izdavačke kuće "Vulkan" sa kesama punim knjiga. Predstavili su se kao pasionirani ljubitelji epske fantastike, trilera i akcija koji su došli da iskoriste popuste na "Vulkanova" i "Lagunina" izdanja i kupe usput još nešto što im se dopadne:

- Najjeftinija knjiga koju smo kupili za sada je roman Sidni Šeldon, cena je bila 299 dinara -  glasio je njohov odgovor na pitanje o najjeftinijoj kupljenoj knjizi.

Na brojne sajamske popuste ostali su imuni samo oni koji su znali šta žele i svoj spisak sastavili mnogo ranije.

- Ne obraćam pažnju na popuste, biram knjige po svom spisku, uvek pazim da to budu dobra izdanja sa propratnim kritičkim tekstovima - odgovorio je bibliotekar Daren Milivojević na naše pitanje o sajamskim popustima i dodao da izbegava besteselere.

Gospođa koja nam se predstavila kao Verica, po zanimanju sociolog, priznala je da uvek na sajmu kupuje knjige sa svog spiska literature.

- Trenutno me interesuje literatura o Beogradu, tako da tražim samo knjige sa tom tematikom. Isplaniram obično da na sajmu potrošim oko 10 000 dinara, mada uvek prekoračim - rekla je Verica uz osmeh, prebacujući pune kese knjiga iz ruke u ruku.

O ovogodišnjim popustima porazgovarali smo i sa izdavačima. Izdavačka kuća "Kontrast", koja se ove godine  prvi put samostalno pojavljuje na Sajmu, nudi 30% popusta na sva izdanja.

- Najjeftinija knjiga na našem štandu je koncept knjiga čiji integracioni naslov "Umeće vladanja" upućuje na dva objedinjena dela, Makijavelijevog "Vladaoca" i "Umeće ratovanja" Sun Cua. Cena ove knjige je 450 dinara, a za ljubitelje trilera tu je prava poslastica "Kritika zločinačkog uma" Majkla Georgia, koja košta 550 dinara - rekao je za Telegraf Vladimir Manigoda iz "Kontrasta".

Izdavačka kuća "Evro-Gunti" ove godine proslavlja 25 godina postojanja i tim povodom želi da obraduje čitaoce popustima i do 70%.

- Cene knjiga čija puna cena iznosi do 500 dinara snižene su za 30%, knjige u cenovnom rangu između 500 i 1000 dinara na popustu su od 40%, dok su knjige čija je cena preko 1000 dinara snižene čak 50%. Glavni naslovi u ponudi koštaju 500-600 dinara, poseban popust odnosi se na knjige za decu, a mogu se pronaći i knjige za 100 dinara, to su uglavnom ljubavni romani. Najskuplja knjiga na našem štandu je "Golgota carske porodice" koja sa popustom košta 3200 dinara - izjavio je Zoran Miodrag iz kuće "Evro-Giunti". Iz razgovora smo saznali da ekonomska situacija ne utiče mnogo na sajamsku prodaju knjiga, ali da posetioci redovno komentarišu cene na štandovima.

Pa ipak, gužve na pojedinim štandovima i redovi koji su se formirali na ulazu govore da su ljubitelji knjige spremno dočekali ovaj Sajam. Ukoliko ste posetili 59. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu, pišite nam o najjeftinijim knjigama koje ste kupili.

(A. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA