BUDIMPEŠTA NA NOGAMA: 100.000 ljudi protestovalo zbog poreza na internet (VIDEO)

Učesnici protesta marširali su centrom Budimpešte, zahtevajući da se porez ne prihvati i pozivajući na svrgavanje premijera Viktora Orbana

  • 7

Oko 100.000 Mađara protestovalo je sinoć zbog planiranog poreza na količinu podataka koju korisnici preuzimaju sa interneta, smatrajući da će ta mera ograničiti osnovna demokratska prava i slobode. Ovo je drugi protest u poslednja tri dana zbog poreza na internet usluge, ali i najmasovniji od kako je vlada desnog centra preuzela vlast 2010. godine.

Učesnici protesta marširali su centrom Budimpešte, zahtevajući da se porez ne prihvati i pozivajući na svrgavanje premijera Viktora Orbana. Mnogi protestanti su nosili transparente na kojima je velikim slovima pisalo "Greška".

Pre tri dana u Budimpešti je protestovalo oko 10.000 ljudiProtest je organizovala Fejsbuk grupa koja ima više od 210.000 pristalica, naveo je Rojters.

Prema predlogu poreskih zakona za 2015. godinu, koji je u utorak podnet mađarskom parlamentu, porez za svaki započeti gigabajt prenesenih podataka biće 150 forinti (49 evro centi), pri čemu u slučaju fizičkih lica može mesečno da dostigne najviše 700 forinti (2,28 evra), a u slučaju pravnih lica 5.000 forinti (16,32 evra).

Vlada od te mere očekuje rast prihoda države od 20 milijardi forinti ili 65,3 miliona evra, rekao je državni sekretar ministarstva nacionalne ekonomije zadužen za državni budžet, Peter Bene Banai.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Baki

    29. oktobar 2014 | 11:17

    Njima malo poskupeo internet pa izaslo 100.000 na ulice. Sta bi bi trebalo da radimo onda?

  • calmy zee

    29. oktobar 2014 | 12:35

    Srbi moji, vi nemate pojma o cemu se radi, ma kakav internet kakvi bakraci. Dosadilo se ORBAN VIKTOR više zapadu, Briselu kako hoćete. Mora se nesto smisliti da ga skinu sa trona. Ovi su samo prvi koraci, ali samo lagano, nece zapad uspeti jer madarski narod je takav da sto vise ih gazis, trpe neko vreme, pa onda sledi haos da BOG sačuva ! Uostalom videćete, znam to je herojski narod !!!

  • Љиљана

    29. oktobar 2014 | 11:51

    Наши ради смањења пензија трпе, што не изађу да протестују 'Peoples Power'. Наши би такође требали да то раде за сваку непопуларну одлуку владе, али наши немају своје лидере, овдашње су потрошили који их стално лажу.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA