SPASIĆE MNOGE ŽIVOTE: Srpska naučnica napravila softver za brzo otkrivanje mesta primarnog karcinoma!

Dr Jelena Vasiljević osmislila je program pomoću kojeg se sa prilično velikom preciznošću može utvrditi gde se kod obolelog od raka nalazi primarni tumor i krenuti sa lečenjem

  • 4

Kompjuterska metoda koju je osmislila dr Jelena Vasiljević, naučna savetnica na Institutu "Mihajlo Pupin", omogućava da se za samo nekoliko sekundi klikom na dugme, sa prilično velikom preciznošću, utvrdi gde se kod obolelog od raka nalazi primarni tumor.

Kako piše "Politika", Vasiljevićeva je za ovaj softver dobila plaketu na nedavno završenom Sajmu medicine, a pre toga i nagradu "Korak u budućnost" na Sajmu tehnike. Ako njen projekat, koji je ujedno i doktorski rad ove naučnice, dobije sertifikat nadležnih u Srbiji, pre svega Ministarstva zdravlja, moći će da se primenjuje u bolnicama i da olakša rad patolozima.

Dr Vasiljević je "open source" softver modifikovala ga za velike fajlove slika. Uzorak uzet tokom biopsije od obolelog se fotografiše, a zatim se slika ubaci u računar i za veoma kratko vreme sa preciznošću većom od 70 odsto, saznaje se na kojem organu se pojavio karcinom koji se kasnije razvio u metastaze na drugim delovima tela.

- Moja ideja je bila da softver primenim na fotografije biopsija pacijenata koji imaju metastaze na kostima, jer sam verovala da se na osnovu fotografija multifraktalnom analizom, odnosno posebnim kompjuterskim načinom obrade slika, može otkriti primarni karcinom. Imala sam 1.050 različitih uzoraka biopsija i sa visokom pouzdanošću softver je pokazao na kojem organu je nastao primarni rak kod obolelih - ističe dr Jelena Vasiljević.

Ovaj softver može doprineti bržoj i sigurnijoj dijagnozi prilikom otkrivanja karcinoma.

- Za obolele od raka veoma je važno vreme, da se što pre otkrije primarni tumor kako bi se počelo sa lečenjem, a mnogi čekaju na rezultate biopsije veoma dugo. Uz pomoć ovog softvera moglo bi veoma brzo da se utvrdi na kojem organu je nastala bolest, a u programu postoji mogućnost za ubacivanje više slika odjednom, što znači da bi lekarima posao bio znatno olakšan i ubrzan - kaže dr Vasiljević.

Dr Vasiljević veruje da bi se uz posebno usavršavanje ovaj softver mogao primeniti i na druge vrste karcinoma, a ne samo kod metastaza na kostima. 

Naziv softvera koji je osmislila dr Jelena Vasiljević je DECIM (Detection of Cancer on image Microscopic). Stvoren je u saradnji Instituta "Mihajlo Pupin" sa Institutom za patologiju, Vojnomedicinskom akademijom i Računarskim fakultetom.

Ponude za kupovinu softvera stižu iz Slovenije, a postoji i interesovanje srpskih onkoloških instituta za ovaj program. Ukoliko se pojavi na tržištu, kaže dr Vasiljević, softver neće biti skup, a za njegovu primenu potrebna je samo dozvola nadležnih.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • likizhr

    29. oktobar 2014 | 20:59

    Bravo

  • Program tvog kompjutera

    29. oktobar 2014 | 21:41

    Bravo za ekipu iz Pupina! Takvi softveri vec postoje, za mnoge specijalizacije. Mnoge velike firme ulazu u predikciju u medicini i ima rezultata. Pupin godinama koristi na pravi nacin novac iz fondova kojima pristupa preko dobrih projekata. Lepa vest svakako.

  • Svaka čast!

    29. oktobar 2014 | 21:09

    Ne razumem se u medicinu ali volim da čujem da neki naš naučnik uradi nešto značajno. Bravo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA