ISTORIJSKI TRENUTAK: Švedska danas priznaje nezavisnost Palestine!

Šefica švedske diplomatije Margot Valstrom je istakla da je to veoma važan korak koji potvrđuje pravo Palestincima na samoopredeljenje, a predsednik Mahmud Abas je pozdravio ovu odluku i okarakterisao je kao hrabru i istorijsku

  • 3

Švedska će danas zvanično priznati državu Palestinu, izajavila je ministarka inostranih poslova ove zemlje Margot Valstrom, nakon nešto manje od mesec dana pošto je švedska vlada najavila taj korak.

- Danas će vlada doneti odluku o priznavanju države Palestine. To je važan korak koji potvrđuje pravo Palestincima na samoopredeljenje- navela je šefica švedske diplomatije u saopštenju, koje je objavljeno u dnenviku Dagens Nejheter, preneo je AFP.

Palestinski predsednik Mahmud Abas pozdravio je odluku Švedske, izjavio je njegov portaprol Nabil Abu Rudeina za AFP.

- Predsednik Abas pozdravlja odluku Švedske kao hrabru i istorijsku - naveo je Rudeina.

Izralesko Ministarstvo spoljnih poslova uručilo je protest ambasadoru Švedske 6. oktobra kada je Stokholm najavio da će priznati palestinsku državu.

Izrael je tada upozorio da takav potez "neće doprineti odnosima između Izraela i Palestinaca, već će ih pogoršati" i da to "umanjuje šanse za postizanje dogovora, pošto stvara među Palestincima neostvariva očekivanja da će biti u stanju da postignu svoj cilj unilateralno, a ne kroz pregovore sa Izraelom".

Izrael tvrdi da Palestinci mogu da stvore nezavisnu državu samo kroz direktne pregovore, a ne kroz druge diplomatske kanale.

Inače, Švedska je glasala da Palestina dobije status države posmatrača u Ujedinjenih nacijama 2012. godine, što je i postignuto, uprkos protivljenju SAD i Izraela.

Ona će postati prva zemlja EU koja priznaje Palestinu, iako su to neke države učinile pre nego što su postale članice tog bloka.

Taj potez bi mogao da motiviše i druge zemlje na priznanje onog što mnogi nazivaju Palestinska uprava.

Izraelski zvaničnici upozoravaju da bi se time unapred odredio ishod budućih diskusija o palestinskoj državi u dogovorenim grnicama, a do sada je Palestinu priznalo preko 100 država od kojih i sedam članica EU.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • car

    30. oktobar 2014 | 12:59

    Neka je sa srecom. Sve cemu se protive amerika i izrael je dobro za covecanstvo

  • Sandzaklija

    30. oktobar 2014 | 21:40

    ALLAHU EKBER Veliki korak za covjecanstvo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA