Vreme čitanja: oko 1 min.

Interpol da reaguje: Argentina traži hapšenje iranskog ministra zbog bomaškog napada iz 1994.

O. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

U pitanju je najsmrtonosniji teroristički napad u istoriji Argentine. U njemu u je poginulo 85, a povređeno više od 300 osoba

  • 0
Ahmad Vahidi Iran ministar unutrašnjih poslova Tanjug/AP

Argentinske vlasti su zatražile od Interpola da raspiše međunarodnu poternicu za iranskim ministrom unutrašnjih poslova Ahmedom Vahidijem zbog bombaškog napada iz 1994. godine.

Kako je preneo "BBC", zahtev je stigao manje od dve nedelje nakon što je sud u Argentini proglasio Iran odgovornim za napad na jevrejsku zajednicu u Buenos Ajresu u kome je čak 85 osoba poginulo.

Iranski ministar Ahmed Vahidi je ranije ove nedelje boravio u Pakistanu kao deo iranske delegacije, a sada se nalazi u Šri Lanki. Argentinske vlasti navode da su od ove dve zemlje takođe zatražile njegovo hapšenje.

- Interpol je objavio takozvano crveno obaveštenje, navelo je argentinsko ministarstvo spoljnih poslova.

Ovo obaveštenje služi da se obavesti policija u državama članicama o beguncima za kojima postoji potraga, ali ne podrazumeva i nalog za njihovo hapšenje. Interpol ne može da naloži policiji neke zemlje članice hapšenje i to je odluka koju mora da donese sama država.

Iranska delegacija uključujući i predsednika Ebrahima Raisija je doputovala danas u Šri Lanku. Argentina tvrdi da je ministar Vahidi jedan od odgovornih za napad na argentinsko-izraelski kulturni centar Amia. On je bio na čelu Revolucionarne garde Islamske republike Iran za operacije u inostranstvu i veruje se da je on organizovao napad.

U pitanju je najsmrtonosniji teroristički napad u istoriji Argentine. U njemu u je povređeno više od 300 osoba. Iran je u više navrata demantovao umešanost u ovaj napad. Međutim, argentinski sud je doneo odluku da je iran planirao napad, a da ga je izvršila libanska grupa Hezbolah, čiji je Iran glavni sponzor.

U Argentini živi najveća jevrejska zajednica u Latinskoj Americi. U ranijem napadu na Izraelsku ambasadu u Buenos Ajresu poginulo je 29 osoba.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA