U Srbiji 26.000 firmi bez ijednog zaposlenog!

- Ovde se ne radi ni o kakvim fantonskim kompanijama, već o legalnom modelu da se posluje, funkcioniše i obavlja privredna delatnost. Te firme se bave privrednom delatnošću u kojoj nije neophodan uslov da određeno lice postoji i uglavnom su to uslužne oblasti - kaže Zvonko Obradović. diretor Agencije za privredne registre

  • 2

U Srbiji postoji 26.000 firmi bez ijednog zaposlenog što je 30 odsto od ukupnog broja firmi, izjavio je danas diretor Agencije za privredne registre Zvonko Obradović.

On je na predstavljanju publikacije najuspešnijih i najboljih preduzeća u Srbiji u 2013. "TOP-300", novinarima u Privrednoj komori Srbije  kazao da je broj tih firmi u Srbiji manji nego u susednim zemljama.

U Hrvatskoj firme bez ijednog zaposlenog čine čak 50 odsto ukupnog broja firmi, dok je u Velikoj Britaniji čak tri četvrtine takvih firmi.

On je potsetio da je u Srbiji 2003. godine kada APR nije postojala i registracija se radila u sudu, a finasijski izveštaji se podnosili Narodnoj banci, bilo 21.000 firmi bez zaposlenih ili 29 odsto, dok je 2005. takvih firmi bilo 25.000.

- Ovde se ne radi ni o kakvim fantonskim kompanijama, već o legalnom modelu da se posluje funkcioniše i obavlja privredna delatnost. Te firme se bave privrednom delatnošću u kojoj nije neophodan uslov da određeno lice postoji i uglavnom su to uslužne oblasti - naglasio je Obradović.

Po njegovim rečima, jedan od problema Srbije je i to što se od 2007. godine broj privrednih subjekata kreće oko 330.000.

- Srbija mora da poveća bazu privrede jer se 'zakucala' na brojci od oko 330.000 privrednih subjekata. To treba promeniti i raditi na popularizaciji kroz školu i obrazovanje - kazao je Obradović.

On je naveo da je među 750.000 nezaposlenih u Srbiji samo 7.000 visokokvalifikovanih zanatlija.

- Mi smo zanate zanemarili, a negujemo menadžere i oni ne mogu nigde da se zaposle, a podaci jasno pokazuju da zanati imaju perspektivu - kazao je on.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • RoRa

    30. oktobar 2014 | 17:41

    Nije reč o preduzećima bez zaposlenih već, najčešće, o preduzećima koja zapošljavaju radnike na lizing. Na taj način, preduzeće normalno radi bez formalno zaposlenih radnika

  • bivši alkos

    31. oktobar 2014 | 07:13

    Ovo su ekspor Import firme koje zaradju ogromnu lovu a porez se izbjegava nešto se uveze iz Mađarske za kosmet a roba se proda na crno u Beogradu na kosmetu se evidentira papir trpi sve ovo ubija domaću poljoprivredu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA