HRVATI NAJGORI U EVROPI: Čak 200.000 alkoholičara u "lijepoj njihovoj"

Najnoviji podaci Svetske zdravstvene organizacije pokazuju da je u Hrvatskoj 3 do 4 odsto populacije, odnosno od 150.000 do 200.000 ljudi, zavisno od alkohola, pri čemu na pet muških alkoholičara dolazi jedna žena

  • 32

Najveći društveni problem u Hrvatskoj i dalje je alkohol zbog čega je broj od 200.000 alkoholičara i neverovatnih 12,8 litara čistog alkohola popijenog po glavi stanovnika, na samom vrhu evropske lestvice. Trenutno je u ovoj susednoj zemlji najdominantnije alkoholno piće pivo, dok proizvodnja vina stagnira a potražnja žestokih pića opada.

Šef Katedre za alkoholizam i druge zavisnosti u zagrebačkoj Kliničkoj bolnici "Sestre milosrdnice" Zoran Zoričić, govori o tome da broj mladih zavisnika nije problematičan, jer oni nisu pravi zavisnici, već imaju problema sa zloupotrebom alkohola i rizičnim pijenjem. On podseća da je svako pijenje u ovim godinama rizično po zdravlje, jer je stopa tolerancije na alkohol izuzetno mala kod tinejdžera. Put prelaska sa običnog konzumiranja na pravu i opasnu bolest, kod devojaka je znatno kraći nego kod momaka pa kod njih iznosi tri do pet godina, a kod mladih muškaraca 10 do 15 godina.

Zoričić dodaje da rešenje problema alkoholizma kao raširene pojave vidi u povećanju porezne stope na alkohol do te mere, da on postane izrazito skup proizvod. Time bi se rešio problem s alkoholom među mladima, smanjila bi se stopa smrtnosti u saobraćajnim nesrećama kao i obolevanje od ciroze jetre.

Najnoviji podaci Svetske zdravstvene organizacije pokazuju da je u Hrvatskoj 3 do 4 odsto populacije, odnosno od 150.000 do 200.000 ljudi, zavisno od alkohola, pri čemu na pet muških alkoholičara dolazi jedna žena.

(Telegraf.rs/ Izvor: jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Peca

    1. novembar 2014 | 14:42

    Ako je u Hrvatskoj 3-4% u Srbiji je berem 5%, ako ne i više.

  • Djole811

    1. novembar 2014 | 15:00

    Kao da je njima teško biti najgori u nečemu!

  • Budživoje Stojković

    1. novembar 2014 | 14:29

    ... što im nije smetalo da i takvi kakvi su uđu u EU, a nama nema druge nego da legalizujemo marihuanu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA