VAŽNO UPOZORENJE: Ne dozvolite da vam konobari stavljaju limun u sokove i koktele, ne rendajte limun u torte i kolače!

Ukoliko u kafiću naručite bilo koje piće koje podrazumeva korišćenje kriške limuna u svrhe dekorisanja, kao što je sok, koktel ili obična voda, obratite pažnju na to i nemojte da pijete piće servirano na taj način. Takođe, važno je povesti računa i kada se radi o pravljenju kolača i torti gde se koristi rendana kora limuna, pored limunovog soka

  • 29

Uvozni limun koji potiče iz Turske ima obaveštenje na deklaraciji koje glasi: "Ne koristiti koru! Limun je tretiran imazalil". Upozorenje je napisano vrlo sitnim jedva uočljivim slovima, koje je teško videti pa baš zbog toga većina ljudi i ne zna za opasnost od ovog južnog voća.

Ukoliko u kafiću naručite bilo koje piće koje podrazumeva korišćenje kriške limuna u svrhe dekorisanja, kao što je sok, koktel ili obična voda, obratite pažnju na to i nemojte da pijete piće servirano na taj način. Takođe, važno je povesti računa i kada se radi o pravljenju kolača i torti u kojima se koristi rendana kora limuna, pored limunovog soka.

Imazalil je fungicid, koji prodire kroz ceo plod, a ne samo kroz koru. Toliko je toksičan da iritira kožu i izaziva suzenje očiju. Vrlo je stabilan čak i na višim temperaturama, a deluje na reproduktivne organe i dokazano je kancerogen. Kod odojčadi i male dece, imazalil izaziva probleme u centralnom nervnom sistemu. Kod odraslih deluje i na reproduktivne organe. Prosečno utvrđena količina je 5,2 mg/kg, pa je dovoljna jedan veći limun za prekoračenje dozvoljenog dnevnog limita.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cobi ns

    1. novembar 2014 | 18:08

    Pa što se ne povuče iz prodaje ako je toksičan,ko je ovde lud?????!!

  • Petar

    1. novembar 2014 | 18:13

    Sta radi fito-sanitarna inspekcija?

  • suzy

    1. novembar 2014 | 18:21

    Sramota!!! Ako je ovo istinta tvrdnja, hajde lepo neka sada inspekcija nesto uradi! Sramota! Treba mi pet zavrsenih fakulteta da bih imala dovoljno znanja da izbegnem ospasnosti u hrani, kozmetici, lekovima, a o postavljanju dijagnoze da ne pricam! Sramota!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA