Ovo su reči zbog kojih je Vuk Karadžić omražen u narodu!

Na 227. godišnjicu rođenja najvećeg reformatora srpskog jezika, podsećamo vas na zbirku pesama koje je Vuk sakupljao, a o kojoj se retko govori - "Crven Ban". U njoj se pojavljuju neke od najsočnijih psovki i izraza koji se i danas koriste

Na današnji dan navršava se tačno 227 godina od rođenja najvećeg reformatora srpskog jezika - Vuka Stefanovića Karadžića.

Rođen je u Tršiću pored Loznice, a ime je dobio po narodnom običaju - kako je rođen u porodici u kojij su sva prethodna deca umirala, dobio je ime Vuk kako bi se zli duhovi uplašili i pobegli od njega.

Svoj život, Vuk je posvetio reformi srpskog jezika i sakupljanju narodnih umotvorina, priča, pesama. Napisao je prvi rečnik srpskog jezika. Godina 1847. bila je pobednosna u njegovom životu jer su te godine objavljena na narodnom jeziku dela Đure Daničića "Rat za srpski jezik“, "Pesme“ Branka Radičevića, Njegošev "Gorski vijenac“ (pisan starim pravopisom) i Vukov prevod Novog zaveta. Ipak, njegov jezik priznat je za zvanični književni jezik tek 1868, četiri godine nakon njegove smrti.

Vuk je za života, ali i nakon smrti dosta kritikovan da je srpski jezik previše uprostio, i da je u rečnik uveo neke od najsočnijih psovki i izraza koji se i danas koriste (pi*ka, ku*as, du*e,..). Na dan njegovog rođenja, podsećamo vas na zbirku erotksih pesama "Crven Ban", koje je Vuk za života sakupio. Iznenadiće Vas što je rečnik u ovim pesmama više prilagođen nekom erotksom filmu, nego lepom govoru.

Podsećamo Vas samo na neke pesme koje je Vuk sakupio u ovoj zbirci.

Diko nego

"Diko, nego, ja bi s tobom leg'o!"-

"Srce, nego, nisi lepo leg'o,

Ustan' gore da namestim bolje!"

Nije trava

Devojčica ljubičicu brala,

Ubola je u pi*icu trava -

Nije trava, već ku*čeva glava!

Seki ispod Vuke

Oj ti seko ispod Vuke,

Zabijem ti od po muke!

Opet opa cupa

Opa' cupa,

Pod njam rupa,

I dva klina

I batina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    7. novembar 2014 | 00:26

    A,sada i on ne valja.

  • LoL

    6. novembar 2014 | 22:46

    "Nije trava" ... Ahahahahahahahahhahahahahahhahahahahahhahahahahahahha

  • Bedy

    7. novembar 2014 | 19:56

    Vidim Mihailo ne moze da prihvati Ono sto se moze vlastitim okom vidjeti i procitati.Prvi rjecnik Bosanski,postoji i stariji je preko 100 godina od valseger Vuka.Dakle vrlo lako se to moze dokazali ako covjek vjeruje vlastitim ocima,a ne ovome sto je stoljecima SANU i SPC prodavali srpskog narodu.Bosancica kaze nas Miailo,je cirilica.Da nije smijesno bilo bi tuzno.Ovo vase suocavanje sa argumentovanom istinom me podsjeca na novootkrivene piramide u okolici Visokog.Nece da ih priznaju jer kosta puno mjenjati puno toga u povjesti zemlji.Prihvatite to sa Bosanskim jezikom i da pojma Bosanski srbin ne postoji,ako ce te cjeniti vase Nacartanije.Tamo Stoji istina o Bosnjacima razlicitih vjeroispovjesti,a ne ovo sto vi danas tumacite.To ste vi tvrdili i Garasanin a ne mi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA