OVO MOŽE SAMO U SRBIJI: Optičari kupuju naočare kod Kineza za 250 dinara! (FOTO)

Trgovac u centru Kragujevca kaže da naočare koje prodaje za 500 dinara on plaća upola manje, ali da ih od njega kupuju vlasnici optičarskih radnji i prodaju pet puta skuplje!

  • 18

U najužem centru Kragujevca, na otvorenom štandu, od nedavno se ponovo prodaju dioptrijske naočare. Na montažnom stočiću, ovakve naočare prodaju se i kraj ograde Kliničkog centra Kragujevac.

Trgovac u centru grada kaže da je promet dobar, a zaradu mu povećavaju, kako tvrdi, i kupci iz gradskih optičarskih radnji?! Kineske radnje ih odavno ne prodaju jer je zabranjeno.

Na tezgi dioptrijske naočari staju od 250 do 500 dinara, zavisno od materijala od kojih je izrađen okvir. Prodavac pokazuje da ima veliki izbor boja i oblika, više od 200 naočara.

- Ove plastične su 250 dinara, ima raznih oblika, za sve uzraste i starosti. Ima i ovih sa biserima na ramu, imam i ove protiv računara i televizora - nabraja prodavac.

On u ponudi ima i duplo skuplje naočare, sa metalnim ramom. Kaže da se na tim skupljim može menjati staklo, te kupac može sa ramom od 500 dinara otići u optičarski radnju i promeniti stakla, ako optičar pristane to da uradi. Ovako bi kupac uštedeo par 2.000 dinara za skupe ramove u radnjama.

- Ništa ne fali ni ovim staklima. Jedini mi je problem kada neko nosi različite dioptrije. Ja mogu da skidam stakla i kombinujem ih kako kupcu odgovara, ali nemam gde to da radim na ulici - kaže prodavac naočara.

Raspričan u svojoj prostodušnosti ovaj čovek poverio je jednom od kupaca da naočare koje prodaje za 500 dinara on plaća upola manje, ali da ih od njega kupuju vlasnici optičarskih radnji i prodaju pet puta skuplje?!

- To su naočare kojima može da se menja staklo. Kod mene je neki dan došla vlasnica optičarske radnje iz jednog naselja i kupila pet pari naočara - poverava se prodavac.

Stižu dva druga i počinju razgledanje. Jedan je zaposlen u optičarskij radnji i on savetuje ovog drugog koje naočare da kupi?! Da li će kupcu naočara drug u radnji staviti u kineski ram kvalitetnija stakla ili ne znaju samo njih dvojica. Prodavac naočara kaže da može da nabavi i kvalitetnije naočare, koje bi na ulici koštale 1.500 dinara, a takve u optikama koštaju i do 15.000, tvrdi prodavac.

U kragujevačkim optičarskim radnjama Telegraf nije našao kineske naočare, bar ne potpuno iste. Na pitanje koji su najjeftiniji ramovi u prodavnici, odgovori optičara bili su od 1.800 do 3.600 dinara. Mogu se pazariti preko penzionih čekova na više rata ili čekovima banaka.

Oftalmolozi kažu da čak i da je dioptrija na "uličnim" naočarima tačna, veoma je važno uraditi oftalmološke preglede radi utvrđivanja uzroka koji su doveli do poremećaja vida. Ovo se odnosi na proveru očnog pritiska i stanja krvnih sudova u oku i očnog živca, a posebno kod osoba starijih od 45 godina.

Kod kupovine stakla za naočari najvažnije je da se odredi prava dioptrija, ali i da je materijal od kojeg se prave stakla kvalitetan. Sa naočarima po ceni od 250 ili 500 dinara to je teško izvodljivo. Stakla kineskih naočara se prave od jeftinih materijala kao što su polikarbonati, krta su, lako se grebu i lome. Rok trajanja im je tri do četiri meseca, ali građani opet kupe iste.

(M.R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gitango

    10. novembar 2014 | 09:16

    A sta to pa ne moze u Srbiji? Kao da je nesto novo.. Srbija, zemlja lopovluka.. Opet nista novo..

  • Pedja

    10. novembar 2014 | 09:15

    Mene od srbina vise nista ne moze da iznenadi. Cega sve mi umemo da se dosetimo, da smutimo, samo da bi 'ukrali' neki dinar.

  • ;3

    10. novembar 2014 | 08:59

    Od kad se to radi. I to svi rade ne samo opticari. Gazda jedne sportske radnje poseduje fabriku u Kini pa stancuje sve od igle do lokomotive.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA