Da li se Odbrana i zaštita vraća u srpske škole?

Inicijativu da se kroz razne nastavne jedinice uvrsti i ova tematika pokrenuo je Republički štab za vanredne situacije koji već godinama napominje da je neophodno edukovati mlade kako da se ponašaju u ovakvim situacijama

  • 11

Od početka sledeće školske godine na časovima raznih predmeta osnovci bi mogli da uče kako da se ponašaju u slučaju da se zadese usred polava, požara, zemljotresa ili neke druge vanredne situacije.

Inicijativu da se kroz razne nastavne jedinice uvrsti i ova tematika pokrenuo je Republički štab za vanredne situacije koji već godinama napominje da je neophodno edukovati mlade kako da se ponašaju u ovoj oblasti.

Sanja Vuksanović Žugić, načelnica Uprave za  upravljanje rizikom pri Republičkom štabu za vanredne situacije kaže da su "katastrofe izazov svakog društva i da je važno kako je društvo spremno da reaguje na njih". Ona napominje da je katastofe moguće sprečiti i da je edukacija prvi korak ka tom putu.

Foto: Flickr/World Bank Photo Collection Foto: Flickr/World Bank Photo Collection

- Nije ideja da se uvede novi predmet, već da se kroz postojeće predmete uvedu nastavne jedinice koje će govoriti o zaštiti od katastrofa. Pa će tako deca kada uče o rekama, učiti  o zaštiti od poplava, npr - kaže Vukosavić Žugić.

Ideja je da se za početak o zaštiti u posebnim opasnim situacijama uče đaci nižih razreda osnovnih škola, a kasnije bi to iskustvo mogli da dele i đaci starijih razreda.

Iz Ministarstva prosvete tokom ove nedelje rekli su da je uvođenje ovog gradiva strateško pitanje, i da potencijal postoji, ali da "mora da se donese odluka o uključivanju ove tematike u natavu".

Ovo nije prvi put da ove godine neko ministarstvo inicira uvođenje nastavnih jednica kroz koje bi učenici sticali osnovna znanja o tome kako da spreče katastrofe i kako da se ponašaju ako di njih ipak dođe. S proleća, to pitanje poteglo je Ministarstvo odbrane.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

U nacrtu izmena i dopuna Zakona o odbrani i vojsci, planirano je uvođenje nastave na kojoj bi stariji srednjoškolci dobili osnovna znanja o sistemu odbrane, a osnovni razlog za razmišljanje o povratku ovakvog predmeta u srednje škole, kako objašnjavaju u Ministarstvu odbrane, jeste nedostatak čak i osnovnih znanja o vojnoj doktrini, ulozi vojske i značaju odbrane kod mladih.

- Izvesno je da bi težište u tom učenju bilo na civilnoj zaštiti i samozaštiti – od pružanja prve pomoći povređenima, preko zaštite od nuklearnog, hemijskog, biološkog i terorističkih dejstava, do prepoznavanja ubojnih sredstava i postupanja sa njima –rekli su tada iz Ministarstva odbrane.

Predmet Odbrana i zaštita ukinut je pre trideset godina i od tada deca ne uče o tome kako se zaštititi u rizičnim situacijama.

(Milica Batinić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    28. februar 2015 | 16:10

    Предмет "Одбрана и заштита" никада није имао своју сврху. То је било одлагалиште за пропале војне и полицијске кадрове. Ако од неког треба учити, то су Немци - са непревазиђеном организацијом грађанске заштите.

  • Немања

    28. februar 2015 | 16:50

    Одбрану и заштиту треба хитно вратити као предмет у школе, како би будуће генерације знале да се организују и одбране од разних природних непогода а недај боже и рата.А реч ЕДУКАЦИЈА молим новинаре да више не користе када имамо српску реч ОБУКА -ОБУЧИТИ

  • Rikimil

    28. februar 2015 | 17:26

    Da,Treba JE vratiti u skolski program kroz neke predmete . To JE bio deo programa nastave Tehnickog obrazovanja 8o-tih godina koji sam predavao. I danas postoji nekoliko nastavnih folmova u skoli u kojoj sam radio .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA