Ovaj britanski student medicine je zaklao 15 talaca u Siriji (FOTO) (VIDEO)

Naser Mutana (20) iz Kardifa je u junu proglašen teroristom kada je viđen u propagandnom spotu Islamske države. Njegov otac ga je prepoznao jučerašnjem snimku na kojem se vidi kako džihadisti odrubljuju glave taocima

  • 6

Pretpostavlja se i sumnja da se britanski student medicine pojavljuje na objavljenom video-snimku među 16 džihadista koji odrubljuju glave američkom humanitarnom radniku i zarobljenim sirijskim vojnicima u pustinji.

Dvadesetogodišnjeg Nasera Mutanu iz Kardifa, koji se juče pojavio na snimku, prepoznao je njegov otac Ahmed Mutana.

- Ne mogu da budem siguran, ali izgleda da je to moj sin. On sada mora da se plaši Alaha zato što je ubijao ljude. Kako može izaći pred Alaha ako ubija ljude? - kazao je Ahmed Mutana.

Na pitanje da li bi oprostio sinu ako bi se vratio kući u Kardif, 57-godišnji otac je dogovorio: "Ne, on je ili mentalno bolestan - ili to ili nešto drugo nije u redu sa njim".

Forin ofis je potvrdio da istražuje tvrdnje da je Mutana, koji je napustio porodicu i otišao na terorističku obuku u Siriju, jedan od ekstremista na snimku koji je juče nekoliko sati bio na Jutjubu. Ekstremna džihadistička organizacija Islamska država (ID) juče je objavila snimak pogubljenja američkog humanitarnog radnika Pitera Kasiga (26) kao upozorenje Sjedinjenim Američkim Državama.

ID je objavila video-snimak na kome maskirani ekstremista stoji iznad odrubljene glave i tvrdi da je odrubio glavu Kasigu, prenosi AFP. ID je na snimku prikazala i istovremeno odrubljivanje glava najmanje 15 muškaraca za koje tvrdi da su pripadnici sirijske vojske.

Analitičari veruju da je ovaj snimak pokušaj ID da provocira Zapad kako bi došlo do sveopšteg napada i "konačne bitke". Na njemu se našao i džihadista Džon, poznat po ranijim snimcima ID kada je navodno odrubio glavu nekoliko taoca iz zapadnih zemalja. Sa izrazito britanskim akcentom, na snimku je izdao "krvnu" pretnju kako će da kolju ljude na ulicama Velike Britanije.

Od pre nekoliko dana se sumnja da je Džon povređen u napadu američkih boraca, ali te tvrdnje i dalje istražuje Ministrastvo inostranih poslova Britanije. Student medicine, Mutana, je označen kao terorista kada se u junu pojavio u spotu za regrutovanje ID. On se pridružio mlađem bratu u Siriji, koji je govorio o svojoj spremnosti da umre za borbu.

Francuske vlasti veruju da je među džihadistima ID prikazanim u video-snimku i jedan državljanin Francuske, izjavio je danas francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev.

On je rekao da postoji "veoma utemeljena pretpostavka" da se među džihadistima koji se vide na snimku kako odsecaju glave zarobljenicima nalazi Francuz Maksim Ošar.

Kaznev je dodao da vlasti analizuju snimak i da su pokrenuli istragu o Ošaru, za kojeg se pretpostavlja da je star 22 godine i da je živeo na zapadu Pariza.

Pogledajte propagandni video Islamske države u kojem se pojavljuje Naser Mutana:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srpska

    17. novembar 2014 | 15:49

    Pod 1. Vojno-ekonomski savez sa Rusijom (a preko njih i sa Kinom i Indijom) Juce sam slusao ruski radio i saznao da se rusi dogovaraju sa ove dve zemlje o stvaranju saveza pod nazivom Evroazija 2. napraviti vojne baze kod Novog Pazara i Bujanovca i nadgledati situaciju

  • superheroj

    17. novembar 2014 | 15:37

    Student medicine velis, onda im nije odrubio glave vec amputirao.

  • Sandžak

    17. novembar 2014 | 17:44

    U ovu ID sve neki Britanci {?}

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA