KIM DŽONG UN BESNI: Amerika vrši agresiju, odgovorićmo nuklearkom!

Severna Koreja je zapretila novim podzemnim nuklearnim probama jer je Komitet za ljudska prava Generalne skupštine UN usvojio rezoluciju u kojoj se poziva Savet bezbednosti da Međunarodnom krivičnom sudu prijavi tešku situaciju u pogledu poštovanja ljudskih prava u ovoj zemlji

  • 5

Najnovija analiza satelitskih snimaka pokazuje da je Severna Koreja možda aktivirala objekat za preradu plutonijuma, dok je Pjongjang danas zapretio novim nuklearnim probama kao odgovor na rezoluciju u UN, kojom se Severna Koreja osuđuje zbog kršenja ljudskih prava.

Na satelitskim snimcima vidi se para koja izlazi iz postrojenja za preradu plutonijuma u nuklearnom kompleksu Jongbjon, što odgovara momentu testiranja pre početka operacije, saopštio je američki Institut Univerziteta Džons Hopkins, prenela je agencija AFP.

Prethodni satelitski snimci ukazivali su na to da je reaktor zatvoren 10 nedelja, mnogo duže nego što je potrebno za redovno održavanje.

Institut je naveo da je još uvek rano da se donese konačan zaključak da ti najnoviji dokazi mogu da sugerišu da je do zatvaranja došlo da bi se pomerio "ograničen broj" nuklearnih šipki za eventualnu ponovnu preradu.

Istovremeno sa tom novom analizom, Severna Koreja je zapretila novim podzemnim nuklearnim probama jer je Komitet za ljudska prava Generalne skupštine UN usvojio rezoluciju u kojoj se poziva Savet bezbednosti da Međunarodnom krivičnom sudu prijavi tešku situaciju u pogledu poštovanja ljudskih prava u Severnoj Koreji.

Portparol ministarstva spoljnih poslova Severne Koreje odbacio je rezoluciju označivši je kao "prevaru" i optužio je SAD da predvode napore da se ponizi Pjongjang pred celom međunarodnom zajednicom.

Severna Koreja je izvela tri nuklearne probe, poslednju u februaru 2014. godine.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • veronika SAtubbs

    20. novembar 2014 | 14:08

    E ludi svete i Ameri i Evropa su prolupali , stavljaju Rusiji sankcije a ovaj u Koreji radi sta hoce i ne samo to nego preti sa tim nuklearnim probama celom svetu. Dokle daj da se pojavi neko normalan .Svi smo ugrozeni ali ne od RUSIJE svete probudi se poslednji je trenutak Verocka

  • Сима

    20. novembar 2014 | 14:05

    А можда људи кувају чај!Ипак је Новембар.

  • Ljubisa

    20. novembar 2014 | 14:38

    Gleda izlazak sunca?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA