BRAVO, MAJSTORI: Klinci u Srbiji napravili mobilni telefon! (FOTO)

- Na telefonu koji smo napravili za sada može da se razgovara i razmenjuju poruke. Sve је trajalo oko mesec dana, ali smo koristili neke delove koji su već bili gotovi - kaže Srđan Stanković, jedan od njegovih tvoraca

  • 15

Studenti Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada Filip Milivojčević i Srđan Stanković napravili su "prvi srpski mobilni telefon" i prezentovali ga javnosti. Dvojica studenta su ovaj uređaj napravili u okviru predmeta projektovanja elektronskih sistema na Katedri za primenjenu elektroniku njihovog fakulteta.

Srđan Stanković navodi za Telegraf da je rad na ovom eletronskom uređaju trajao oko mesec dana.

-  Na telefonu koji smo napravili za sada može da se razgovara i razmenjuju poruke. Sve је trajalo oko mesec dana, ali smo koristili neke delove koji su već bili gotovi - kaže on.

Prema njegovim rečima, ubedljivo najteži deo posla je bio pravljanje softvera. Inače, telefon je napravljen iz tri modula. Dva su dobili od firme Mirkoeletronika, a jedan su napravili sami.

- Za interakciju s korisnikom PST koristi TFT ekran za prikaz sadržaja, unos samog sadržaja obavlja se pomoću tastature, dok govor reprodukuje i ostvaruje pomoću eksternih slušalica s mikrofonom. Kada žele nekoga da pozovu, na glavnom ekranu odaberu ikonicu s telefonom i unesu željeni broj. Isto je i sa slanjem poruka - samo se klikne na simbol SMS.  Sledeći korak je da izbacimo tastaturu i napravimo ekran osetljiv na dodir, te da sve stavimo u jednu masku. Uradićemo dodatne aplikacije unutar samog menija, od kalendara, vremena i stanja na bateriji, pa polako do krajnjeg cilja, što je Android sistem - navodi Stanković.

On napominje da firma koja je donirala module često pomaže njegovom fakultetu.

- Prvi modul jeste GSM click, koji omogućаvа konekciju sа operаterom. Drugi modul je ConncetEVE koji omogućаvа prikаz sаdržаjа nа ekrаnu. Treći modul smo mi rаzvili. Njegov nаjvаžnijji deo je mikrokontroler koji je isprogrаmirаn dа ostvаruje funkconаlnost mobilnog telefonа - objašnjava Srđan.

U izradi telefona, pored dva studenta, učestvovali su i Vladimir Rajs, asistent na Katedri za elektroniku,  kao i asistent Vladimir Milosavljević, dok je profesor na ovom predmetu Miloš Živanov.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA