Ovaj grad u blizini Srbije je svetska prestonica sajber-kriminala!

Kada je propala lokalna fabrika u kojoj je radila većina od 120.000 stanovnika Ramnica Valcee, mladi su zaključili da im je potpuno nezaštićeni Internet prilika da zarade. U grad se sliva novac koji potiče od suviše dobrih ponuda za lažne proizvode i usluge

  • 0

Rumunski gradić Ramnicu Valcea je svetska prestolnica sajber kriminala u koju se godišnje sliju milioni funti od Internet prevara.

Smešten u transilvanijskim Alpima ovaj grad čine većinom oronule kuće, dvorišta puna kokošaka i ulice kojim se šetaju psi lutalice. Ipak, grad ima "Mercedes" i "Audi" salone za prodaju automobila, veliki tržni centar i mnoštvo filijala Vestern juniona, prenosi Dejli mejl.

Kada je propala lokalna fabrika u kojoj je radila većina od 120.000 stanovnika, mladi su zaključili da im je potpuno nezaštićeni Internet prilika da zarade. U grad se sliva novac koji potiče od suviše dobrih ponuda za lažne proizvode i usluge.

Mladi su shvatili da je postoji ogoman broj naivnih građana Amerike i EU koji su voljni da daju novac za jeftine automobile, avione, brodove i nakit. Žrtve uplate novac preko Interneta i više ga nikada ne vide.

Rumunija je zbog reputacije inkubatora organizovanog sajber kriminala pre četri godine pokrenula odlučnu borbu protiv prevaranata. Od tada je uhapšeno 49 prevaranata, njih deset u jednoj akciji ove godine. Ipak, ovo je samo usporilo, ali ne i zaustavilo sajber kriminalce.

- Oni su pametni i prilagodljivi - rekao je tužilac čiji je sto prepun slučajeva u kojima je na hiljadama strana opisan obim i progres policijskih istraga koje ciljaju skoro 100 aktuelnih prevara, a to su samo one za koje se zna.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA