≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pojeo konzerviranu ribu, jedva živ završio u bolnici u Prahovu: Otkrili retko trovanje, nisu imali protivotrov

I. N.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Botulinski toksin je najotrovnija supstanca na planeti

  • 0
lekari bolnica klinika pacijent operacija Foto: Shutterstock/Spotmatik Ltd

Muškarac (51) iz Prahova nalazi u kritičnom stanju u bolnici u Ploeštiju, a lekari su mu nakon višednevnih pretraga dijagnostifikovali botulizam.

Iako nije potvrđeno kako je oboleo, veruje se da se otrovao dok je jeo konzerviranu ribu iz jednog poznatog lanca supermarketa.

Veliki problem u lečenju predstavljala je činjenica da u Rumuniji nije postojao protivotrov.

Botulinski toksin je inače, najotrovnija supstanca na planeti.

Prema rečima zdravstvenih zvaničnika, muškarac je ispričao da je 9. aprila pojeo konzervirane sardine u ulju kupljene u jednom poznatom lancu supermarketa.

Već narednog dana krenuli su stomačni problemi, a dva dana kasnije primetio je da ima probleme sa vidom i da sve teže guta. Kako mu se stanje dodatno pogoršalo otišao je u lokalnu bolnicu 15. aprila. Lekari su mu dali terapiju, koju su smatrali adekvatnom, ali čoveku nije bilo bolje.

Posle nekoliko dana doneta je odluka da se hitno prebaci u bolnicu u Ploeštiju, gde su mu lekari juče dijagnostifikovali botulizam.

Tu je nastao novi problem, jer protivotrov ne postoji u Rumuniji, koji je u njegovom slučaju bio neophodan da bi se sprečio dalji razvoj bolesti. Iz bolnice su danas potvrdili da su uspeli da nađu dve doze i da su one odmah date pacijentu.

"Na državnom nivou smo poslali zahtev za protivotrov, ali ga u Rumuniji nigde nije bilo. Koliko sam čuo, nije na listi, ne znam zašto", rekao je dr Andrej Ilina, portparol bolnice u Ploeštiju.

Potom je lekar pozvao Kliniku za infektivne bolesti u Čisinau i oni su im hitno poslali dve doze. Kako se navodi, pacijent je odmah dobio lek i stanje mu se malo poboljšalo.

"Verujemo da mu je neophodna još jedna doza i opet smo se obratili Klinici za infektivne bolesti", rekao je dr Ilina.

Institut za javno zdravlje u Prahovu je obavešteno o slučaju i u toku je istraga.

"Izvor infekcije i dalje nije potvrđen", rekla je Alis Konea, direktorka Instituta.

Botulizam je retka i veoma ozbiljna bolest, izazvana botulinskim toksinom koji proizvodi botulinusov bacil (lat. Clostridium botulinum), koji se razvija bez prisustva kiseonika u kobasicama, konzervama i suhomesnatim proizvodima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA