NAJOPASNIJI HAKERI SVETA: Oni su ukrali milione dolara sa računa širom sveta, možda su i sa vašeg

Lažne aukcije automobila, program za špijuniranje ljubavnika ili klasično inficiranje kompjutera virusom - to su neke od metoda kojima se koriste sajber kriminalci sa FBI-eve liste najtraženijih

  • 7

U eri interneta sve je više onih koji pokušavaju da se brzo i nelegalno obogate na istom. Međutim, među gomilom "sitne ribe" izdvojilo se nekoliko ljudi koji su svojim sajber prevarama skrenuli pažnju na sebe kako policije, tako i celog sveta.

Lažne aukcije automobila, program za špijuniranje ljubavnika ili klasično inficiranje kompjutera virusom - to su neke od metoda kojima se koriste sajber kriminalci sa FBI-eve liste najtraženijih.

Prvi među njima, Nikolae Popesku, 34-godišnji Rumun koji je organizujući lažne aukcije na raznim sajtovima varao nepažljive Amerikance. Na stranicama poput Cars.com i AutoTrader.com Popesku je nudio nepostojeće automobile, a prema informacijama FBI-a, zaradio je tri miliona dolara.

Krajem 2012. godine policija je locirala i uhapsila šest članova Popeskuove sajber bande, međutim šef im je izmakao. Za informacije koje bi vodile do njegovog hapšenja FBI nudi milion dolara.

Jevgenij Mihajlovič Bogačev je treći na listi, ali se smatra jednim od najopasnijih hakera. FBI veruje da Bogačev poseduje celu vojsku “robovskih” kompjutera koje koristi za inficiranje računara nakon čega korisnicima krade podatke za bankovne račune i lozinke. Veruje se da je više od milion kompjutera inficirano njegovim virusom, a četvrtina njih je u SAD-u. Procenjuje se da je Bogačev zaradio sto miliona dolara.

Sledeći hakeri na FBI-evoj listi su tzv. petorka iz kineske vojske - pet Kineza za koje se veruje da su članovi tajne jedinice 61398 koja radi na hakovanju američkih kompanija kako bi ukrali poslovne tajne i time pomogli kineskoj vlasti.

Peter Sahurovs, sledeći na listi, nema patriotskih i rodoljubivih aspiracija. On živi na relaciji Letonija - Ukrajina, a inficirao je niz novinskih sajtova lažnim oglasom o hotelskom lancu.

Karlos Enrike Perez-Melara odlučio se na korišćenje niskih strasti pa je tako osmislio prevaru pomoću programa za špijuniranje nevernih partnera pod nazivom "Lover Spy". Međutim, Melara je špijunirao osobe koje su koristile program. Student iz El Salvadora, Melara je stigao u San Diego 2003., a 2005. je izdat nalog za njegovo hapšenje.

Deseti na FBI-evoj listi je Pakistanac Nur Aziz Udin koji je organizovao međunarodni lanac koji je uz pomoć kompjuterskog virusa upadao u sisteme velikih telekomunikacionih kompanija, vladinih agencija i drugih firmi. Njegovi saradnici su "operisali" u Švajcarskoj, Saudijskoj Arabiji, Španiji i na još mnogo drugih lokacija. Prema FBI-u, ukrali su 50 miliona dolara.

Pročitajte spisak najtraženijih i nagrade za informacije koje mogu dovesti do njihovog hapšenja:

- Nikolae Popesku - 1 000 000 dolara

- Dumitru Daniel Bosogiou - 750.000 dolara

- Jevgenij Mihajlovič Bogačev - nema nagrade

- Petorka iz kineske vojske - nema nagrade

- Aleksej Belan - 100.000 dolara

- Peteris Sahurovs - 50.000 dolara

- Artem Semenov - 50.000 dolara

- Aleksandr Sergejevič Bobnev - 50.000 dolara

- Karlos Enrikue Perez-Melara - 50.000 dolara

- Nur Aziz Udin - 50.000 dolara

(Telegraf.rs / izvor: tripwire.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • joze

    25. novembar 2014 | 13:57

    Dokle vishe amerikanci glume policiju. Svuda oni neshto i nekoga jure. Bacaju po celom svetu bombe i teroriziraju male zemlje. I ako mrzim muslimane zahvaljujem se svima onima koji se bore protiv Amerike i americhke politike. Ziveo terorizam na Americhkom tlu.

  • joze

    25. novembar 2014 | 14:29

    Ziveli borci protiv Amerike. Hackeri, teroristi, Rusi i ja

  • Pera

    25. novembar 2014 | 14:40

    Kad porastem biću političar u Srbiji ili neki direktor EPS-a. Tu se legalno krade i male su šanse da te uhvate.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA