KAD MENSUR REŽIRA, A EJDUS GLUMI: Predstava "Čehov je Tolstoju rekao zbogom", 4. decembra u Bitefu (FOTO) (VIDEO)

Komad "Čehov je Tolstoju rekao zbogom" najizvođenijeg savremenog hrvatskog pisca Mira Gavrana pod rediteljskom palicom proslavljenog glumca Irfana Mensura biće postavljen na sceni Bitef teatra 4. decembra

  • 0

Na sceni Bitef teatra 4. decembra biće postavljena jedna od najiščekivanijih predstava u ovoj godini "Čehov je Tolstoju rekao zbogom" pod rediteljskom palicom proslavljenog glumca Irfana Mensura.

Reč je o komadu najizvođenijeg savremenog hrvatskog pisca Mira Gavrana čija su dela prevedena na više od 30 jezika, i na osnovu kojih je priređeno više od 250 pozorišnih premijera širom sveta. Gavran je dobitnik više od 20 važnih književnih nagrada, i jedini je savremeni pisac u svetu koji ima festival posvećen njegovom liku i delu "Gavranfest" i to od 2003. godine u Slovačkoj. Prošle godine festival je premešten u Poljsku.

Predstava "Čehov je Tolstoju rekao zbogom" smeštena je u Jasnu Poljanu 1890. godine.

Početak je leta na imanju velikog ruskog pisca, Lava Nikolajeviča Tolstoja. Tolstoj je pozvao u goste mladog pisca Antona Pavloviča Čehova sa suprugom Olgom. Oni ne znaju razlog poziva, ali će ih to saznanje primorati da donesu važnu odluku o predstojećem letu. Ubrzo počinju sukobi u kojima učestvuju i žene velikih pisaca. Drama se deli na više nivoa.

Jedan nivo je odnos mladog i starog pisca – što je ujedno i odnos starog i novog u umetnosti.

Drugi nivo je odnos muškarca i žene u braku, a treći nivo je suprotstavljanje plemenitosti i samoljublja. Kao vezivno tkivo, kroz ovu dramu slutimo čovekovu borbu protiv samoće. Odnosi među likovima su napeti, ali ta napetost povremeno i neočekivano koketira sa komičnim efektima.

U inventivnoj podeli su se našli: Predrag Ejdus, koji tumaći Tolstoja, Jasmina Večanski koja glumi Sofiju, Ivan Đorđević u ulozi Čehova i Hana Selimović u ulozi Olge.

Prva repriza ove predstave zakazana je za 5. decembar.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA