Uhapšen bosanski Bin Laden!

Mirsad Omerović, poznat pod imenom Ebu Tejma, predstavljao je pretnju nacionalnoj sigurnosti Austrije. Navodno, on se u četvrtak uveče oprostio od svojih roditelja kako bi se preselio u Siriju

  • 36

Mirsad Omerović, poreklom iz Srbije, tačnije Sandžaka, uhapšen je u opsežnoj akciji austrijske policije, pod sumnjom da je finansirao terorizam, objavio je list ''Kronen Zeitung".

Po navodima lista on se u četvrtak uveče oprostio od svojih roditelja kako bi se preselio u Siriju. Saznaje se i da je tokom akcije specijalne jedinice "Kobra", njegova žena doživela šok. Ona je primljena u Hitnu pomoć nakon toga. Omerović je inače poznat pod imenom Ebu Tejma.

Bio je čest gost u Altun-Alem džematu, improvizovanoj džamiji u bečkom drugom okrugu, gde glavnu reč vodi izvesni šejh Adem, koji mu je, prema nezvaničnim informacijama, ustvari brat. Altun-Alem džemat više puta se pojavljivao u austrijskim medijima u kontekstu optužbi da služi za sporovđenje aktivne politike radikalizacije islamskog stanovništva Beča i organizovanja odlaska u džihad u Siriju.

Koliko je Ebu Tejma pretnja nacionalnoj sigurnosti Austrijanaca, pitanje je koje su više puta od prošle godine ministarstvu unutrašnjih poslova Austrije postavljali i poslanici u parlamentu, o čemu postoji prepiska i na zvaničnoj internet-stranici parlamenta. Austrijski MUP na skoro sva pitanja o Ebu Tejmi pozivao se kao na pitanja na koja odgovori zahtevaju tajnost jer su u direktnoj vezi sa bezbednošću.

Austrijska policija od jutros sprovodi veliku akciju protiv radikalnih islamista u više gradova. Pripadnici policije, uključujući elitnu jedinicu "Kobra", pretresaju više objekata, uključujući džamije i druge islamske vjerske objekte u gradovima, u potrazi za finansijerima odlazaka džihadista na sirijsko i iračko ratište u redovima terorističke organizacije Islamska država.

Austrijska TV stanica ORF objavila je da je u akciji uhapšeno 13 osoba, i da je oduzeta znatna količina propagandnog materijala, novca i oružja, kao i kompjuterska oprema. Još 16 osoba je privedeno na ispitivanje. Prema najnovijim informacijama, čak 900 policijskih službenika učestvuje u akciji.

Mediji dalje prenose ocene da je jutrošnja akcija pokazala da Austriji preti velika opasnost od radikala Islamske države, prije svega u vrbovanju mladih za odlazak na sirijsko ratište.

Kao najpoznatiji slučaj navode odlazak djevojčica Samre Kešinović (16) i Sabine Selimović (15), austrijskih državljanki bosanskog porekla.

(Telegraf.rs / Izvor:avaz.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mućko

    28. novembar 2014 | 16:05

    Neka neka oni su ih podržavali.šta to bi sad. Nisu im dobri Srbi . Ovi su im super.

  • Vladimir

    28. novembar 2014 | 17:18

    ....Iz Srbije,tacnije Sandzaka, jos tacnije iz Raske....

  • David

    28. novembar 2014 | 16:03

    Pu kakav je odvratan

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA