Pesak iz Sahare pada kao crvena kiša po Srbiji!

Sa snabdevanjem vodom i grejanjem nema problema, a oprez je povećan na gradilištu topionice RTB "Bor". Ortopedsko odeljenje bolnice u Boru ima znatno više pacijenata

  • 2

Jak olujni jugoistočni vetar duva u Pomoravlju, južnom Banatu i istočnoj Srbiji. Bor okovan ledom, a desetine sela su bez struje. U Timočkoj krajini ledena kiša. U Banatu na snazi crveni stepen upozorenja.

U Banatu, gde košava dostiže i 108 kilometara na čas, na snazi je crveni stepen upozorenja, a na istoku žuti meteoalarm. Jak vetar je doneo pesak iz Sahare, pa je u pojedinim krajevima padala takozvana crvena kiša, a u Timočkoj krajini ledena. Tamo je temperatura ispod nule, a najhladnije je u Boru.

Bor je bukvalno okovan ledom. Noćas je padala ledena kiša, temperatura je tri stepena ispod nule, a led lomi grane.

Sa snabdevanjem vodom i grejanjem nema problema, a oprez je povećan na gradilištu topionice RTB "Bor". Ortopedsko odeljenje bolnice u Boru ima znatno više pacijenata.

Na desetine sela su bez struje, a sporadično nema struje ni u gradu. Vozači prvo moraju da odlede automobile, ako već moraju da ih koriste, a nadležni preporučuju opreznu vožnju.

Saobraćaj je otežan, a leda mestimično ima i na prilaznim putevima. Nadležni savetuju da, u slučaju većih padavina, zbog brzine vetra vozači treba da stanu pre auto-puta, na parkinge benzinske stanice, ili oko graničnog prelaza, gde ima mogućnosti.

U "Putevima Srbije" kažu da će se, ukoliko je to potrebno, pojedini putni pravci koji nisu bezbedni za saobraćaj privremeno zatvarati radi bezbednosti vozača, ali i ekipa za čišćenje.

Stručnjaci upozoravaju da vozači hitno montiraju zimske gume, jer, u protivnom, mogu biti isključeni iz saobraćaja i platiti kaznu od 50.000 dinara, budući da se tada vozilo tretira kao tehnički neispravno.

Jak vetar koji je danas duvao u Beogradu do 13.30 sati nije izazvao probleme, a nadležni, koji su u punoj pripravnosti, apelovali su i na vlasnike čamaca i splavova da ih dobro osiguraju.

- Sve ekipe su u stanju pripravnosti kako bi u slučaju potrebe izašle na teren - rekao je Tanjugu načelnik gradskog sektora za vanredne situacije Rade Milošević.

Gradski štab za vanredne situacije apelovao je na vlasnike plovnih objekata da osiguraju i privežu plovila u skladu sa propisima, i da obezbede dežurstvo na čamcima, splavima, brodićima, kućicama na vodi.

Ekipe Rečne i Komunalne policije će zbog jakog vetra i uzburkane vode, tokom dana sprovesti vanrednu kontrolu plovnih objekata, najavljeno je iz gradske uprave.

Direktor "Beokom servisa" Darko Glavaš apelovao je na Beograđane da budu oprezni zbog pojačanog vetra.

U Beogradu je na snazi narandžasti stepen meteorološke opasnosti. Večeras se mogu očekivati prve manje snežne padavine, rekao je Glavaš.

- Pozivamo građane da osiguraju sve što se nalazi na njihovim na terasama - rekao je Glavaš, prenosi Tanjug.

Glavaš je pozvao građane da se obrate "Beokom servisu" ako na javnim površinama primete oštećeno stablo ili drugu rizičnu situaciju koja zbog jakog vetra može da ugrozi sigurnost, kako bi nadležni što pre izašli na teren i rešili problem.

Telefon "Beokom servisa" je: 0800-11-00-11.

(Telegraf.rs / Tanjug)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA