NJUJORK TAJMS: Kraj Južnog toka je Putinov poraz, a pobeda SAD i EU

Odluka o prekidu projekta Južni tok takođe je i retka pobeda za EU i SAD, koje su ove godine uglavnom bespomoćno posmatrale aneksiju Krima i jačanje separatista na istoku Ukrajine, navodi ovaj list

  • 47

U retkom "diplomatskom porazu", ruski predsednik Vladimir Putin preusmerava gasovod ka TurskojS druge strane, "neuspeh" u izgradnji Južnog toka predstavlja kao "gubitak za Evropu" kriveći Brisel za nepopustljivost, ocenjuje "Njujork tajms".

Taj list, u tekstu objavljenom na naslovnoj strani, ocenjuje da je "grandiozan projekat" izgubljen kao žrtva rastućih "zatrovanih" odnosa Rusije sa Zapadom.

Odluka o prekidu projekta Južni tok takođe je i retka pobeda za EU i SAD, koje su ove godine uglavnom bespomoćno posmatrale aneksiju Krima i jačanje separatista na istoku Ukrajine, navodi list.

Ali, "ako postoji pobednik u ovom slučaju to je Turska", koja je uz Kinu i druge zemlje u razvoju kojima nedostaju energetski resursi, ekspoatisala jaz između istoka i zapada kako bi obezbedila dugoročne rezerve energije po povoljnim cenama.

Ukrajinski konflikt i gorki odnosi Kijeva i Moskve bacili su senku na čitavo energetsko polje Evrope.

- Ruski predsednik upravlja pitanjima energije lično, kao verovatno najvećim izvorom moći kojim raspolaže na međunarodnoj areni. Godinama su se on i Zapad nadmudrivali oko pravaca gasovoda, u nekoj vrsti posredne Velike igre oko toga ko će kontrolisati snabdevanje Evrope energentima - dodaje se.

Analitičari ocenjuju čak i 4,5 milijarde dolara koje je Gasprom uložio do sada u Južni tok, nisu u potpunosti izgubljeni - i samo pominjanje izgradnje u protekloj deceniji pomoglo je da se omete Zapad od ozbiljnijih napora izgradnje konkurentnog gasovoda koji bi obezbedio druge izvore snabdevanja Evropi, osim ruskih.

List navodi i da je Turska ugledala priliku da iskoristi sukob Rusije sa Zapadom, pogotovo uzvratne sankcije koje je Moskva uvela na uvoz hrane iz Evrope.

- Osim hrane, Rusija i Turska su utvrdile i druge oblasti saradnje. Rusija završava planove za početak izgranje prve nuklearne elektrane u Tuskoj - podseća Njujork tajms.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Suza

    2. decembar 2014 | 17:57

    AKO OVO NAZIVATE POBEDOM,ONDA STE SE OD SRCA NASMEJALI ,STO CE SELJACI DA BACAJU SVOJE PROIZVODE JER NEMAJU RUSIJU DA IM OTKUPI,STO SVAKOGA DANA EKONOMIJA SVE VISE SRLJA U PROPAST,E SADA I GAS .MALO STE SE PRERACUNALI.RUSIJA NECE PROPASTI,ALI CE SVI ONI CIJA JE EKONOMIJA ZAVISILA OD RUSKOG TRZISTA,ZAZALITI I PROKLETI DAN KADA SU SE UDRUZILI SA NAJVECIM ZLOM NA OVOJ PLANETI.BUDJENJE CE DA BUDE BOLNO.

  • Србин

    2. decembar 2014 | 17:49

    Ко стварно поверује да су амери победили Путина је смешан а да су зезнули Европу е то јесу. Ал ево почела је зима па видећемо како ће европа изаћи из ње можда ће је грејати топле америчке бајке! Слава Роду!

  • Srb

    2. decembar 2014 | 17:25

    I fastisti pre 70tak god su isto tako mislili...pa je pobedila pravedna Rusija

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA