ENGLESKI MEDIJI PIŠU: Srpska policija je najopasnija na svetu! (FOTO)

Fotografiju pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice, naoružanih do zuba, ispred kojih leži rotvajler, objavio je britanski Dejli mejl, koji je srpski SAJ proglasio jednom od najopasnijih policijskih jedinica na svetu

  • 78

Fotografiju pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice, naoružanih do zuba, ispred kojih leži rotvajler, objavio je britanski Dejli mejl, koji je srpski SAJ proglasio jednom od najopasnijih policijskih jedinica na svetu!

Dejli mejl se bavi stanjem u nekoliko najvećih svetskih policija, gde se, očigledno opravdano, našla i naša policija. Povod za sve je nedavna tragedija u američkom gradu Ferguson, u državi Misuri.

Američka policija je pod pritiskom ne samo za ubistvo naoružanog tinejdžera u ovom gradu, za koje je velika porota odlučila da ne podigne optužnicu protiv oficira, već i za drugne nasilne metode koje koristi pri demonstracijama.

Ipak, mnogi drugi zakonodavci širom sveta imaju pravila angažovanja koja omogućavaju da se koriste smrtonosne sile ukoliko je to potrebno, piše britanski Dejli mejl.

MUP Venecuele nalaže da kad mirne metode ne daju rezultate, policija mora upozoriti nasilne demonstrante da će upotrebiti silu.

U Fergusonu, policajac je potegao pušku na demonstrante tokom demonstracija 24. novembra 2014. Porota je odlučila da ne optuži policijskog službenika Darena Vilsona.

Avganistanski policija, često i sama meta oružanih napada, zvanično je ovlašćena da odgovori oružjem i eksplozivom tek nakon što isprobaju druge metode i tek nakon što izdaju bar šest upozorenja.

Svaki propis koji daje policija ima širok obim za upotrebu oružja, ali ipak postoji jedan broj ograničenja.

Meksička i indijska interventna policija se drže protokola, koji idu od usmenih opomena do fizičkog ograničenja, suzavcem, vodenim topovima ili suzavcem, gumenim mecima, a zatim  pribegavaju upotrebi vatrenog oružja .

Ipak, dok meksički komandiri policije mogu odlučiti kada će eskalirati, indijski uvek čekaju potrebno odobrenje jednog sudije na licu mesta, za svaki novi korak.

Britanija i Srbija, Bosna i Hercegovina, kao i Filipini dozvoljavaju da topovi budu ispaljeni samo ako je život u opasnosti. Britanija se ističe svojim insistiranjem da su pojedini oficiri odgovorni za bilo kakvu upotrebu sile i moraju biti u stanju da opravdaju svoje postupke u zakonu, piše dalje ovaj britanski list.

Druge zemlje zapadne Evrope, u međuvremenu, dozvolile su da oružje treba da se koristi gde je potrebno, kao i da zadrže osumnjičena lica ili da spreče ozbiljan zločin.

Ova pravila, kao ona koja regulišu policije u Italiji, Austriji, Belgiji i Bosni , određuju da upotreba sile mora biti proporcionalna.

U Belgiji, vlada pravilo da vatreno oružje nikada ne može da se koristi za kontrolu mase .

Federalne rezerve jedinica Malezije dozvoljavaju da se koristi vatreno oružje samo kada su u pitanju demonstranti.

(Telegraf.rs / Izvor: Mail online)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mc Tavish

    4. decembar 2014 | 18:32

    Za slikanje jesu ali kada treba da se brani majcica Srbija gde su?

  • T. Укопников

    4. decembar 2014 | 18:45

    Takvi su bili i do 1998 i 1999. A onda su se razbežali kao zečevi. Biti "opasan" i izgledati "opasno" je velika razlika. Spuštanje niz kanape, skakanje kroz prozore, prevrtanje i slične cirkuske veštine u realnosti ne znače ništa i retko kome zatrebaju...klasični šminkeri koje ostatak policije baš i ne miriše...

  • Alf

    4. decembar 2014 | 17:30

    Kako nisu najopasniji!Prvo dobijes batine,pa tek onda ispituju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA