PANIKA U RUSIJI: Rublja pala 26 odsto za samo jedan dan! (FOTO)

Sberbanka, najveća banka u toj zemlji, izgubila je 17.77 odsto akcija, a VTB koja je druga po veličini, doživela je pad za 14,29 odsto. Državna preduzeća koja se bave proizvodnjom nafte i gasa, poput Gasproma, Rosnjefta i Surguta, takođe su se sunovratila

  • 21

Ruska moneta rublja danas je doživela istorijski pad od 26 odsto za jedan dan u odnosu na dolar, zbog čega je njihova berza u panici jer su u roku od samo nekoliko sati izgubili čak 15 odsto akcija.

Po svemu sudeći, smanjenju vrednosti ruske valute ovde nije kraj.

Sberbanka, najveća banka u toj zemlji, izgubila je 17.77 odsto akcija, a VTB koja je druga po veličini, doživela je pad za 14,29 odsto. Državna preduzeća koja se bave proizvodnjom nafte i gasa, poput Gasproma, Rosnjefta i Surguta, takođe su se sunovratila.

Hitna kamatna stopa koja je trebalo da poboljša stanje rublje od 17 odsto, uspela je samo privremeno da zaustavi istorijski pad.

Podsetimo, ruska valuta je počela da pada u novembru i decembru, zajedno s padom nafte. Investitori su povukli svoj kapital iz Rusije od početka sukoba u Ukrajini, što je jedan od ključnih razloga za pad rublje.

Većina analitičara se slaže da će Rusija u prvom kvartalu sledeće godine ući u recesiju koja će za sobom povući i trenutnog ministra ekonomije Alekseja Ulukaeva, ali i Centralnu banku.

- Moramo da naučimo da živimo u novonastaloj situaciji, da se više fokusiramo na sopstvene resurse za finansiranje projekata - rekao je Elvir Nabiulin, šef CBR banke, povodom novonastalog monetarnog problema.

Trgovina nastavlja da opada, a ruska valuta je izgubila više od 55 odsto u odnosu na dolar ove godine, uglavnom zbog spoljnih faktora, a posebno sankcija koje su uvedene Rusiji.

(Telegraf.rs / Rt.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    16. decembar 2014 | 15:45

    Pa nisu kao amerikanci koji se samo zaduzuju i milijarde dnevno stapaju. Ameri kad puknu ima da puknu na veliko. Dace bog

  • KEKEC

    16. decembar 2014 | 15:47

    Gledao sam sa Karpata, otvorili Rusi vrata, na vratima Putin stao , pod noge mu Barak pao. Stoj Obama mrki vuce razbojnice i hajduce, Ruska zemlja proletera ona nema sabotera, oni nisu stare babe da prodaju zemlju dzabe, ako padne malo rublja, kod Amera bice kriza dublja...

  • Niksa

    16. decembar 2014 | 17:39

    U gorem stanju ce Rusija biti uskoro nego u vreme Jeljcina, ako nastavi da glumi vele-silu. Ako su sankcije za pola godine napravile ovako nesto, sta ce biti za nekoliko godina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA