ISTORIJSKI PREOKRET: Pomirile se Kuba i Amerika, pomogao papa Franja!

Predsednici dve države razgovarali su telefonom više od 45 minuta, a to je bio prvi značajan razgovor lidera SAD i Kube od 1961. godine, prenele su agencije, dodajući da je bilo reči o ponovnom otvaranju ambasada u Vašingtonu i Havani

  • 30

Predsednik SAD Barak Obama razgovarao je danas sa kubanskim predsednikom Raulom Kastrom o normalizaciji i uspostavljanju punih diplomatskih odnosa među dugogodišnjim neprijateljima.

Predsednici dve države razgovarali su telefonom više od 45 minuta, a to je bio prvi značajan razgovor lidera SAD i Kube od 1961. godine, prenele su agencije, dodajući da je bilo reči o ponovnom otvaranju ambasada u Vašingtonu i Havani.

Razgovoru dvojice predsednika prethodila je višemesečna tajna diplomatska aktivnost, a važnu ulogu u uspostavljanju dijaloga Vašingtona i Havane odigrao je papa Franja koji je uputio pisma Kastru i Obami.

Obama i Kastro obratiće se javnosti istovremeno danas, povodom oslobađanja iz zatvora jednog američkog građanina iz kubanskog zatvora i trojice Kubanaca koji su bili zatočeni u SAD.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bezimeni

    17. decembar 2014 | 20:32

    Resili Ameri da se 'pomire' s Kubom pre nego ima Rusi opet parkiraju rakete u komsiluk. Bolje spreciti nego leciti

  • borac

    17. decembar 2014 | 19:42

    I sada neka neko kaze da Ameri nisu sve pripremali za udar na Rusiju, prvo banke i akcije sa pocetkom prevrata na Majdanu u sat, onda avion koji je oborio Ukrajinski MIG pa optuzili Rusiju da bi im udarili sankcije, nagomilavanje vojske i tenkova, Senat odobrio slanje oruzja Ukrajini, nafta, sada Kuba. Cekam samo da kazu da nije Bin Laden ubijen i da pocnu da prave diverzije po Moskvi i sire. Nazalost svih nas, fasizam je pobedio na celu sa ljudskom pohlepom

  • OLD SKUL

    17. decembar 2014 | 19:34

    Uplašili se ameri da kuba ne padne ponovo pod ruski uticaj.......

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA