BRAVO! Ugrađeno prvo veštačko srce u Srbiji! (FOTO)

- Pacijent je nekoliko puta bio hospitalizovan i ovo je bio jedini način lečenja koji je ostao. Dobro je da je dočekao to veštačko srce, koje radi već 45 minuta s parametrima koje pratimo - kaže dr Miljko Ristić koji je operisao Vladimira Petkovića (47) iz Pančeva

  • 7

Vladimiru Petkoviću (47) iz Pančeva, na Kliničkom centru Srbije je ugrađen mehanički organ koji treba da mu pomogne da dočeka transplataciju srca, što znači da je u ovoj ustanovi uspešno završena prva operacija ugradnje veštačkog srca.

 

Operacija je počela jutros oko 8 sati, prošla je uspešno i bliži se kraju, a Vladimiru će novo veštačko srce zakucati za nešto malo više od pola sata, preneo je RTS.

 

 

U operaciji je učestvovalo oko 15 ljudi, a ovu intervenciju je predvodio kardiohirurg Miljko Ristić.

 

- Veliko olakšanje je što smo završili. Konačno nemam razloga da se plašim da nije proteklo sve kako treba. Sada preostaje samo vreme postoperativnog perioda, kada su moguće razne komplikacije, koje mi ne očekujemo, ali spremni smo i za njih. Ukoliko taj prvi period od 12 do 24 sata prođe u redu, pacijent će biti odvojen od respiratora i moći će da polako preuzima svoje fiziološke funkcije - rekao je on.

 

U operacionoj sali bile su i kolege iz Nemačke, koje su bile zadužene za obuku naših lekara koji već imaju iskustva sa ovakvim procedurama.

 

 

- Ovakvu operaciju ne možete da uradite sami. Ona zahteva timski rad i maksimalno obučene kardiohirurge, instrumentarke, itd. Veliki broj ljudi uvršćen je u ovu vrstu operacije. Znajući njihove kvalitete, ja sam bio od prvog dana da će se ovo završiti kao što se i završilo - kaže doktor Ristić.

 

Prema njegovim rečima, postojao je strah da pacijent neće dočekati operaciju jer je njegovo srce bilo toliko slabo da nije mogao sam da pređe ni nekoliko metara.

 

- Pacijent je nekoliko puta bio hospitalizovan, lečen medikamentima i ovo je bio jedini način lečenja koji je ostao. Dobro je da je dočekao to veštačko srce, koje radi već 45 minuta sa parametrima koje pratimo. Očekujemo najbolje moguće rezultate - istakao je dr Miljko Ristić.

 

 

Pacijent sa veštačkim srcem najduže može da živi pet godina, a posle toga mora da se pojavi donor kako bi se rešilo konačno stanje pacijenta.

 

Vrednost aparata koji će zameniti biološki organ, a pacijentu produžiti i život, je 150.000 evra i donacija je proizvođača.

 

u timu koji je radio prvu ovakvu operaciju u Srbiji i ulazi u istoriju naše medicine, nalazi se i kardiolog Emilija Nestorović, kardiohirurg Sveta Putnik, anesteziolog Dejan Mirković, perfuzer Slavko Kulić, instrumentarka Mira Bogdanović i ostali.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • WWW

    19. decembar 2014 | 15:50

    KONACNO NEKA LEPA VEST...IMAMO SUPER STRUCNJAKE SAMO NEMA KO DA IH PLATI...ZAR JEDAN POSLANIK TREBA DA IMA VECU PLATU A POLA DANA PRESPAVA I SAMO DIZE RUKU A NEZNA NI ZA STA JE DIZE,VAZNO DA JE PRISUTAN I DA GLASA...A DA NE GOVORIMO O POJEDINIM MEGA.MINOSTRIMA...I VLADA UMESTO DA IH NAGRADI 10% MANJE OD PLATE A NEMAJU NI SLUZBENI AUTO NI BESPLATNI PREVOZ,VOZACA ,OBEZBEDJENJE .....

  • Vidovnjak.

    19. decembar 2014 | 14:52

    Samo da nam pacijent poživi dok donator neumre.kad jednom svane drugom se smrkne. Takav je život izgleda.

  • Magdalena

    19. decembar 2014 | 23:59

    OVO TREBA DA SE ZNA,,,DA JE OVO VEST ovo je VELIKO DELO LEKARA , ovo treba nagraditi, a ne pevace, sportiste ,,,,koji zaradjuju na potpuno nevaznim stvarima, dele im se nagrade ,,nije mi jasno KUDA VODI OVAJ POGRESAN SISTEM VREDNOSTI?????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA