KUD Nikola Tesla obeležio 158. godina od rođenja velikog naučnika! (FOTO)

Najveća nagrada svim izvođačima bilo je upravo skandiranje publike: "bis-bis" i stalni gromoglasni aplauzi, ali i posebno to što je celovečernji koncert pratio Li Mančang - ambasador Narodne rebublike Kine. Ovo udruženje, takođe je proslavilo svoj 88. rođendan

  • 3

KUD "Nikola Tesla" GSP Beograd je u nedelju, 21. decembra na sceni "Braća Stamenković" pred prepunom salom, obeležilo godišnjim koncertom 88. godina postojanja kao i 158. godina od rođenja našeg najpoznatijeg naučnika Nikole Tesle.

U prelepoj atmosveri nizale su se igre iz Šumadije, igre sa Juga, Sopske igre, igre iz Makedonije, igre iz okoline Gnjilana…a kao šlag na tortu,  koncert je završen Vranjanskom svitom koja se koja se igrala i na

bis.

Najveća nagrada svim izvođačima bilo je upravo skandiranje publike: "bis-bis" i stalni gromoglasni aplauzi, ali i posebno to što je celovečernji koncert pratio Li Mančang - ambasador Narodne rebublike Kine, zajedno sa svojim prvim saradnicima.

Kulturno umetničko društvo "Nikola Tesla"  GSP Beograd, osnovano je 1926. godine kao pevačko društvo na inicijativu grupe radnika tadašnje Uprave tramvaja i osvetljenja.

Iste godine osnivači su uputili pismo slavnom naučniku sa naših prostora, Nikoli Tesli, u Ameriku sa molbom da dozvoli da Pevačko društvo ponese njegovo ime. Posle dva meseca, veliki, na svim meridijanima poznat naučnik, Nikola Tesla odgovorio je osnivačima da mu je izuzetno drago što može da da saglasnost. Uz odgovor, Nikola Tesla šalje i idejno rešenje amblema društva. Za proslavu desetogodišnjice društva Tesla šalje zastavu sa kopljem. Ona se i danas čuva sa ponosom u prostorijama KUD-a.

Posle dobijene dozvole, rad društva je dobio novi zamah u godinama koje su sledile. Osnovane su nove sekcije, okupljani novi članovi, a 1946. godine KUD "Nikola Tesla" bilo je proglašeno za najbolje u Beogradu.

U svom sastavu KUD “Nikola Tesla” GSP Beograd ima nekoliko sekcija:

Ansambl narodnih igara (koji čine prvi ansambl, ansambl veterana, mlađi dečiji ansambl, srednji dečiji ansambl, pripremni ansambl), orkestar, sekcija španskih igara, likovna sekcija, hor veterana i knjizevni klub.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • N

    22. decembar 2014 | 18:07

    Gledao sam taj nastup, iskreno bilo je odlicno. Svi su ujednaceno igrali od prve do poslednje igre. Svaka cast!!!

  • Veteranka

    22. decembar 2014 | 17:50

    Bravo, tako se sa ponosom nosi ime najvećeg srpskog naučnika!

  • Folkloras_u_dusi

    23. decembar 2014 | 10:17

    Prelep koncert,prelepa ambijent,prelepa scena,prelepe nosnje,prelepe igre....Bilo je divno gledati Vas.Veliki pozdrav sa Mirka i Milenka! :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA