Danas je Badnji dan i Badnje veče

Na Badnji dan, kojim počinje Božićno slavlje, najbitnije je širiti ljubav prema bližnjima i izmiriti stare nesuglasice i sva dugovanja. Badnje veče se provodi u krugu porodice kada se ukućani okupljaju i ostavljaju sve svoje obaveze

  • 8

Pravoslavni vernici u Srbiji obeležiće danas Badnji dan i Badnje veče na liturgijama u hramovima Srpske pravoslavne crkve i tradicionalnim porodičnim okupljanjem za posnom trpezom, pred Božić, hrišćanski praznik kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista.

Na ovaj dan, kojim počinje Božićno slavlje, najbitnije je širiti ljubav prema bližnjima i izmiriti stare nesuglasice i sva dugovanja. Badnje veče se provodi u krugu porodice kada se ukućani okupljaju i ostavljaju sve svoje obaveze.

Naziv je dobio po tome što se tog dana seče badnjak i donosi pred kuću, pored ulaznih vrata, gde stoji do uveče. Rano ujutru, pre izlaska sunca kreće se u šumu po badnjak koji se u gradovima se uglavnom kupuje, loži se vatra i peče pečenica. Uveče, kada padne mrak, domaćin sa sinovima unosi u kuću pečenicu, badnjak i slamu.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Na sto se postavlja božićna sveća i sito ili tepsija u koju domaćica stavlja četiri velike rumene jabuke, žito, kukuruz, novac, suve šljive i orahe. Sve to simbolično predstavlja želju za berićetom i dobrim životom u kući.

Večera je posna, najčešće se sprema prebranac, sveža ili sušena riba, kao i druga posna jela. Post ima simbol skromnosti, jer je Isus rođen u pećini, pa je običaj da trpeza ne bude obimna.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Danas se svi ovi običaji prilagođavaju gradskoj sredini. Hrastova grančica i mala količina slame stavljaju se ispod slavske ikone, a zatim se zapale sveća i kandilo, što simbolizuje vatru i ognjište, a kuća se okadi tamjanom.

Prva osoba koja uđe u kuću na Božićno jutro pali badnjak, a ukućani je daruju nekim odabranim poklonom u znak zahvalnosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M!N

    6. januar 2015 | 09:35

    Na danasnji dan pre godinu dana dobih najlepsi poklon na svetu.Moju bebu :-)

  • Darko

    6. januar 2015 | 11:09

    A ja saznao da mi je žena trudna...

  • Badnji dan u Gotovusa na kosmetu

    6. januar 2015 | 11:03

    U Gotovusa na kosmetu badnji dan praznuje se isto onako kako su to nekad radili nasi preci.U jutarnjim casovima ide se u obliznju gotovusansku sumu gde se sece badnjak koji se u vecernjim satima pali na platou doma kulture u Gotovusi uz prisustvo velikog broja ljudi.Za badnje vece spremaju se posna jela i to pasulj,riba,razne posne salate i mnogi drugi specijaliteti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA