SKANDALOZNO: Srpski osnovci uče ustašku pesmu! (VIDEO)

"Spustila se gusta magla" ima isti naziv i melodiju kao numera sledbenika Ante Pavelića, dok su u srpskoj verziji reči drugačije

  • 2

Pesma "Spustila se gusta magla" u udžbeniku iz muzičke kulture za četvrti razred osnovne škole, po knjizi "Pevam, sviram, slušam" izdavača "Nova škola", ima isti naziv i melodiju kao numera sledbenika Ante Pavelića, dok su u srpskoj verziji reči drugačije.

Ovo bi ostalo neprimećeno da jedno dete nije kod kuće vežbalo izvođenje. Roditelj se, kad je čuo melodiju, odmah zainteresovao za nastavni program.

- U knjizi za pesmu piše "narodna iz Srbije". Odmah sam je potražio na Internetu i našao kako je sa izmenjenim tekstom pevaju u Hrvatskoj. Mislim da je iz doba Pavelića. Pisao sam i nadležnima u Ministarstvu prosvete, i nisam dobio konkretan odgovor. Čisto sumnjam da hrvatska deca uče po taktovima "Marširala, marširala kralja Petra garda" - priča otac jednog deteta.

Izdavač nije želeo da komentariše ove navode, dok Dr Dimitrije Golemović, etnomuzikolog i kompozitor, profesor Muzičke akademije u Beogradu, kaže da "ne može da se utvrdi identitet melodije i teksta neke narodne pesme".

- Pesme ne poznaju granice niti imaju nacionalnost. Često se dešava da nacije u regionu imaju istu melodiju, kojoj dodaju svoj tekst. Narod, ako je peva, misli da je njegova - kaže profesor Golemović.

(Izvor: Kurir)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • klinac

    19. februar 2013 | 19:30

    nisam znao da se nase pijesme slusaju i kod vas,dragi susjedi

  • IVAN

    28. mart 2012 | 18:39

    A što je to skandalozno,ko će se učiti fer pleju nego deca?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA