ZAGREBAČKI POLITIKOLOG: Kitarović neće blokirati Srbiju! Baš naprotiv!

Davor Đenero kaže da nakon preuzimanja dužnosti nova predsednica, prva u istoriji Hrvatske, neće zaoštravati odnose sa Srbijom, već naprotiv da će puno lakše i jednostavnije, fleksibilnije, sarađivati sa predsednikom Tomislavom Nikolićem nego što je sa njim sarađivao Josipović

  • 29

Zagrebački politikolog Davor Ðenero smatra da pobeda kandidatkinje Hrvatske demokratske zajednice Kolinde Grabar Kitarović u trci za mesto na Pantovčaku, na koju ukazuju prvi nepotpunim službeni rezultati Državne izborne komisije, neće ništa dramatično promeniti u načinu vođenja politike države.

 

Ðenero smatra da pobeda Grabar Kitarović nije upitna i u izjavi Tanjugu ukazuje da ne postoji neka bitna razlika u spoljno političkim prioritetima između protivkandata na šestim predsedničkim izborima od sticanja nezavisnosti Hrvatske.

 

- Hrvatska spoljna politika je u velikoj meri određena članstvom u NATO savezu i Evropskoj uniji. Kada govorimo o odnosima prema zemljama regiona, konkretno Srbiji, neće se ništa bitno promeniti u odnosu na sadašnje stanje - smatra Ðenero i dodaje da neke izjave Grabar Kitarović iz vremena predizborne kampanje "treba zaboraviti".

 

Foto: Wikipedia/Security & Defence Agenda

Foto: Wikipedia/Security & Defence Agenda

 

Hrvatski analitičar kaže da nakon preuzimanja dužnosti nova predsednica, prva u istoriji Hrvatske, neće zaoštravati odnose sa Srbijom, već naprotiv da će puno lakše i jednostavnije, fleksibilnije, sarađivati sa predsednikom Tomislavom Nikolićem nego što je sa njim sarađivao Josipović.

 

Ðenero tvrdi i da Hrvatska nikada neće biti država koja bi sama blokirala bilo koje pregovaračko poglavlje Srbije u pristupanju EU i da ni do sada nije bila među zemljama koje odlažu otvaranje pregovaračkog poglavlja.

 

- To sigurno neće raditi ni Grabar Kitarović, koja ni nema neposredne poluge da tako nešto učini, a neće to učiniti ni neka, vrlo verovatno, buduća HDZ-ova vlada - uveren je stručnjak za politička pitanja.

 

Foto: Tanjug/Hina/Damir Senčar

Foto: Tanjug/Hina/Damir Senčar

 

Kako objašnjava, Hrvatska na unutrašnjem političkom planu sada ulazi u novu dinamiku, a za sadašnju "slabu, potresenu" vladu Zorana Milanovića kaže da će okončati pre vreneman manadat, pogotovo zbog problema sa budžetom.

 

- Možemo pretpostaviti da će parlamentarni izbori biti negde krajem proleća ili početkom leta - zaključuje Ðenero.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rasputin's

    12. januar 2015 | 00:37

    Sto??? Pa bolje za nas da nas blokiraju :)

  • Zlobica

    12. januar 2015 | 00:24

    Gde su joj pronašli to ultra mega giga ime? Kolinda iz Spaceship two.

  • Dag

    12. januar 2015 | 12:11

    A,sta na to, kaze - NATO?... {Da li je neko iznenadjen, njenom pobedom?)...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA