Kako čuveni filozof i bivši srpski zet objašnjava terorizam u Francuskoj?

- Ovo je recept koji smo prvo videli na Kosovu i u Bosni. Tad su mudžahedini i ekstremisti, što oni koji su se borili u Bosni, što oni koji su imali snažne veze s takozvanom Oslobodilačkom vojskom Kosova, prvi put stupili na evropsko tlo i počeli da šire svoje zle ideje - kaže poznati filozof

  • 9

Filozof Danijel Šifer, dobro poznat Srbiji iz devedesetih godina, a danas profesor na Kraljevskoj akademiji lepih umetnosti u rodnom Liježu i redovni kolumnista najvažnijih časopisa na francuskom jeziku, u ekskluzivnom razgovoru za novi broj Nedeljnika kaže da je napad na Šarli Ebdo i jačanje islamskog fundamentalizma samo posledica onoga na šta je on upozoravao još devedesetih i što je, po njemu, započeto na Balkanu: ulazak islamskog fundamentalizma kroz "meki trbuh" Evrope.

- Ovo je recept koji smo prvo videli na Kosovu i u Bosni. Tad su mudžahedini i ekstremisti, što oni koji su se borili u Bosni, što oni koji su imali snažne veze s takozvanom Oslobodilačkom vojskom Kosova, prvi put stupili na evropsko tlo i počeli da šire svoje zle ideje. Mnogi su me tad optuživali da sam lud, da sam srpski plaćenik, da pričam gluposti, a sad se ispostavlja da sam, nažalost, bio u pravu. Evropa nije shvatila da se njena civilizacija branila tada na Balkanu, i odigrala je na 'loše momke', umesto da podrži Srbe", navodi Šifer za Nedeljnik.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Zrno zla kod ljudi rođenih u Francuskoj - a to su bila i braća Šerif i Said Kuači - posejano je početkom devedesetih u okolini Lila. Tamo se stvorila takozvana "banda iz Rubea", predvođena Kristoferom Kazeom i Lionelom Dimonom. Oni su se preobratili u radikalne islamiste, prikupljali - često na vrlo kriminalan način - novac za finansiranje međunarodnog terorizma "u ime Alaha", a potom se, kada je rat na prostoru bivše Jugoslavije počeo, prebacili u Bosnu i Hercegovinu i pridružili odredu poznatom kao "El mudžahid". Šifer je tada, podseća, među prvima objavio da su "mudžahidi" imali tesne veze s Al-Kaidom, koja je devedesetih širila svoj uticaj.

- Religiozni fanatici su tada, upravo zahvaljujući francuskoj, britanskoj, američkoj politici, došli u situaciju da se prošire našim kontinentom. I evo šta smo dobili, i evo šta je budućnost Evrope, koja je tada napravila mnogo pogrešnih koraka. Ne, niko od nas nije voleo Gadafija, ni Huseina, ali ne možemo da se pretvaramo da sa njima na čelu Libije i Iraka nije bilo ovoliko strašno. Sada imamo ekstremiste koji seku glave, siluju i ubijaju žene... - ogorčen je Šifer.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Prema mišljenju Šifera, pretnja našem miru nije ništa drugo nego novi nacizam.

"Nekada smo imali Musolinija, Hitlera, ustaše... Taj bismo fašizam mogli da nazovemo 'crni fašizam'. A ovo što se danas događa je 'zeleni fašizam', koji svoje pipke pruža preko čitavog našeg kontinenta, pa i šire. Neki lideri u Sarajevu i Prištini održavaju kontakte sa teroristima ili njihovim pomagačima, isto važi za mnoge političare i organizacije u Iranu, Pakistanu, Avganistanu... Islamska Država je ozbiljna pretnja koju smo tek skoro počeli da shvatamo. Kosovo je praktično protektorat Sjedinjenih Američkih Država, koje su uspele da razjedine Evropu, evo isto se događa i u Ukrajini. A ni vama neće biti lako, i ni Srbija se neće izvući iz ove bitke netaknuta, pošto ste i dalje na granici, na prvoj liniji fronta za koji se možemo samo nadati da neće biti oružani", kazao je, između ostalog, Danijel Šifer.

(Telegraf.rs / Izvor: Nedeljnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • brana

    19. januar 2015 | 10:21

    Evropa se 2000 godina a i vise brani u Srbiji i zahvaljujuci njima kao i ovima dole kod nas rat traje 2 milenijuma sa kracim prekidima.Mogli smo da smo znali da naselimo i neku malo manje atraktivnu za ratovanje teritoriju pre par hiljada godina.

  • Pedja

    19. januar 2015 | 10:26

    Bravo !!!

  • GoGo

    19. januar 2015 | 17:54

    I covek sve objasni u 4-5 recenica...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA