PIŠTOLJ DRŽAVA: Crna Gora prva u Evropi po broju ubistava! A evo gde je Srbija na toj listi!

Naši susedi su evrop­ska ze­mlja sa naj­ve­ćim bro­jem ubi­sta­va po­či­nje­nih va­tre­nim oruž­jem i taj pro­ce­nat pre­ma is­tra­ži­va­nju iz­no­si 70 od­sto. U Crnoj Gori sto­pa ubi­sta­va iz­no­si 3,5, a u Pod­go­ri­ci 4,74 na 100.000 stanovnika

  • 33

Cr­na Go­ra i Al­ba­ni­ja dr­že re­kord po bro­ju ubi­sta­va na Bal­ka­nu, dok se po bro­ju li­kvi­da­ci­ja po­či­nje­nih va­tre­nim oruž­jem na­la­ze na sa­mom vr­hu evrop­skih ze­ma­lja, po­ka­zao je iz­vje­štaj ko­ji su sa­či­ni­le Uje­di­nje­ne na­ci­je (UN) i Svjet­ska zdrav­stve­na or­ga­ni­za­ci­ja (SZO).

Por­tal „in­di­pen­ded.mk” pre­no­si da su UN i SZO ra­di­le ana­li­zu na osno­vu sta­ti­stič­kih po­da­ta­ka ko­je su do­bi­le za raz­li­či­te go­di­ne, a da je sto­pa ubi­sta­va me­re­na u odno­su na broj ubi­je­nih na 100.000 gra­đa­na. Pre­ma toj stu­di­ji, u Al­ba­ni­ji je na 100.000 sta­nov­ni­ka ubi­je­no pet, a u Crnoj Gori sto­pa ubi­sta­va iz­no­si 3,5, a u Pod­go­ri­ci 4,74.

Foto: e-stock.us/Petar Jovanović Foto: e-stock.us/Petar Jovanović

Ipak, Cr­na Go­ra je evrop­ska ze­mlja sa naj­ve­ćim bro­jem ubi­sta­va po­či­nje­nih va­tre­nim oruž­jem i taj pro­ce­nat pre­ma is­tra­ži­va­nju UN i SZO iz­no­si 70 od­sto. Isti po­da­ci uka­zu­ju da je u Al­ba­ni­ji na taj na­čin po­či­nje­na tre­ći­na ovih kri­vič­nih de­la. Ana­li­za UN i SZO je po­ka­za­la da se Ve­ne­cu­e­la na­la­zi na sa­mom vr­hu po bro­ju ubi­sta­va po­či­nje­nih va­tre­nim oruž­jem, na taj na­čin po­či­nje­no je čak de­vet od de­set li­kvi­da­ci­ja u toj ze­mlji. Dru­ga na li­sti je Gva­te­ma­la sa 86 od­sto ubi­stva po­či­nje­nih iz va­tre­nog oruž­ja.

Sr­bi­ja, u ko­joj je pro­se­ku za­be­leže­na 2,21 žr­tva ubi­stva na 100.000 sta­nov­ni­ka, na­la­zi se na sre­di­ni li­ste ze­ma­lja po­ten­ci­jal­nih kan­di­da­ta i kan­di­da­ta za član­stvo u EU. Ta sto­pa je ne­što vi­ša u Be­o­gra­du – 2,39 ubi­sta­va na 100.000 sta­nov­ni­ka, na Ko­so­vu 3,07 žr­ta­va, u Pri­šti­ni 1,70, a u Bo­sni i Her­ce­go­vi­ni 1,76. Pre­ma is­tra­ži­va­nju, sa­mo osam evrop­skih ze­ma­lja, me­đu ko­ji­ma su Hr­vat­ska i Ma­ke­do­ni­ja, ima­ju ma­nju sto­pu ubi­sta­va od dva u od­no­su na 100.000 sta­nov­ni­ka.

Foto: Wikipedia/Nije bitno... Foto: Wikipedia/Nije bitno...

Iz UN i SZO su na­gla­si­li da ove po­dat­ke tre­ba pa­žlji­vo tu­ma­či­ti jer sto­pa ubi­sta­va mo­že da va­ri­ra iz go­di­ne u go­di­nu, na­ro­či­to za ma­le ze­mlje ili gra­do­ve, gde se mo­že do­go­di­ti da ne­ko­li­ko go­di­na za re­dom uop­šte ne­ma ubi­sta­va.

Po­sled­nji po­li­cij­ski po­da­ci po­ka­zu­ju da je u Cr­noj Go­ri u po­sled­nje dve i po go­di­ne po­či­nje­no 31 ubi­stvo, od ko­jih je do sa­da ra­vi­je­tlje­no 26. Sta­ti­sti­ka od ju­na ove go­di­ne po­ka­zu­je da je od po­čet­ka 2014. u Cr­noj Go­ri po­či­nje­no šest naj­te­žih kri­vič­nih de­la, od ko­jih su če­ti­ri kva­li­fi­ko­va­na kao te­ška. Od če­ti­ri te­ška ubi­sta­va jed­no je po­či­nje­no na šte­tu dve oso­be.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Iz­vje­štaj Uje­di­nje­nih na­ci­ja i Svetske zdrav­stve­ne or­ga­ni­za­ci­je po­ka­za­li su da je znatno po­ras­tao broj za­tvo­re­ni­ka u ne­kim ze­mlja­ma kan­di­da­ti­ma EU ili po­ten­ci­jal­nim kan­di­da­ti­ma, kao što su Tur­ska, Cr­na Go­ra, Hr­vat­ska, Sr­bi­ja i Ma­ke­do­ni­ja. Pro­se­čan broj za­tvo­re­ni­ka na 100.000 sta­nov­ni­ka u Cr­noj Go­ri je 177, u Sr­bi­ji 133 u Hr­vatskoj i Me­ke­do­ni­ji 105. Broj za­tvo­re­ni­ka u EU iz­no­sio je 129, ta­ko da se na­ve­de­ne ze­mlje na­la­ze iz­nad evrop­skog pro­se­ka.

(Telegraf.rs / Izvor:dan.co.me)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mne

    15. januar 2015 | 19:18

    U Crnoj Gori niko nikad nike silovao sopstvenu majku ... niko nije bacio sopstveno dijete kroz prozor. Kod nas postoji familija koja je najjaca institicija , jaca od drzave i boga, postoji kodeks postovanja i krvne osvete za zle rijeci i dijela, jer osuda pravosudja nikad nije jaca od osude drustva i familije.

  • crnogorac

    15. januar 2015 | 16:44

    Kad god vam je trebala pomoc Crnogoraca vazda smo bili tu a vi samo s....!

  • gane

    15. januar 2015 | 15:29

    Bar u nečemu da su na prvom mestu....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA