U ovoj zemlji će vas UBITI zbog gledanja fudbala i držanja golubova!

Pogrešno izvorena reč, mađioničarski trikovi i oskrnavljena zastava su samo neki od prekršaja ove zajednice. Možda možete i da pretpostavite o kojoj se radi

  • 12

Ako ste mislili da džihadisti Islamske države (ISIS) javno pogubljuju samo neprijatelje iz zapadnog sveta, grdno ste se prevarili. Na teritorijama koje kontrolišu vlada neki njihov poremećni zakon i shvatanje islamskog prava, a sitnice zbog kojih "leti glava" u ISIS kalifatu ostaviće vas bez reči.

GAJENJE GOLUBOVA

U Iraku i Siriji golubarstvo je veoma raširen hobi, a mnogi ove ptice uzgajaju i zbog prodaje, ali i za popunu kućnog jelovnika. Džihadisti su pokrenuli pravi rat protiv ljubitelja golubarstva - upadaju im u kuće, spaljuju ptice, a zabeležene su i smrtne presude nedužnim golubarima.

Razlog? Hranjenje golubova često pada za vreme prve, od 5 obaveznih dnevnih molitava, i ekstremisiti smatraju da golubari na ovaj način svojim pticama pridaju veću pažnju od klanjanja, što je izgleda potpuno dovoljno da ih osude na najstrožu kaznu.

Foto: Tanjug/AP Photo/Militant Website Foto: Tanjug/AP Photo/Militant Website

MAĐIONIČARSKI TRIKOVI

Opsene, magija i proricanje sudbine su u islamu zabranjeni, a koliko se to poštuje u ISIS kalifatu svedoči činjenica da su nedavno u jednom gradu pogubili uličnog mađioničara koji je uveseljavao decu.

Nesrećniku nije pomoglo ni opravdanje da to radi besplatno, da tako pomaže najmlađima da za trenutak zaborave težak život i užase zemlje zahvaćene ratom oko njih. Presuda je izvršena i mađioničar je životom platio želju da decu na trenutak otrgne iz surove stvarnosti.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

ZASTAVA

Crni steg ISIS-a predstavlja njihov najprepoznatljiviji simbol koji koriste svuda i u svakoj prilici. Oni mu pridaju izuzetnu pažnju, a nepoštovanje svoje zastave poistovećuju sa nepoštovanjem cele države, što je veoma težak prekršaj.

Nedavno su oteli 200 ljudi iz sela gde je im zastava oskrnavljena, a čak i obično pokazivanje zastave neke druge zemlje je dovoljno za kaznu.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

POGREŠNA REČ

Kod ISIS ekstremista zaista može da "vas ubije prejaka reč". Za njih je posebno upotreba termina DAEŠ duboko uvredljiva, i za to su spremni da ubiju. O čemu se radi? U pitanju je igra reči, nekom bezazlena, ali za džihadiste i više nego ozbiljna.

Skraćenica ISIS na arapskom glasi DAEŠ, a ta reč u izgovoru asocira na termin „daes“ koji u prevodu glasi "onaj koji je pregažen". Ali, i na reč "dahes" koja znači "onaj ko širi podele". U svakom slučaju, skraćenica DAEŠ toliko nervira pripadnike islamske države da je brojni svetski zvaničnici sve češće koriste u nameri da ih uvrede.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

FUDBALSKA UTAKMICA

Da, dobro ste pročitali, kod džihadista ode glava i zbog običnog gledanja fudbala! Poslednje u nizu zverstava ovih ekstremista je upravo streljanje grupe adolescenata koji su primećeni kako gledaju prenos fudbalskog meča azijskog kupa!

ISIS-ovci su dečake pohvatali, brzinski osudili na smrt i streljali zbog nepoštovanja šerijatskog prava.

(S.Ž.)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    20. januar 2015 | 22:41

    Sve u svemu bolesno, sta drugo reci za ljude koji ratuju za sejtana.

  • Milovan

    20. januar 2015 | 22:40

    Citam i ne verujem! Da li je ovo moguce? Pa ovo su takvi ludaci da nemam reci...

  • Ziko

    20. januar 2015 | 22:38

    Bože sačuvaj !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA