Ovaj romski bend je napravio jedan od najboljih albuma u 2014. na svetu! (FOTO) (VIDEO)

Svetski muzički časopis "Songlines" uvrstio je romski bend KAL u izbor za najbolju grupu godine sa albumom "Romology"

  • 1

Svetski muzički časopis "Songlines", jedan je od najprestižnijih časopisa ovog tipa u svetu, uvrstio je bend KAL sa albumom "Romology" u izbor za najbolju grupu godine.

Glasanje traje do 31. januara i odvija se onlajn, a svoj glas ovoj grupi možete dati putem na njihovom sajtu Songlines.co.uk.

"Songlines" je posvećem praćenju različitih muzičkih pravaca, od tradicionalnih do popularnih i savremenih, kao i otkrivanju novih talenata širom sveta.

KAL je urbani romski bend iz predgrađa Beograda, a od svog osnivanja 2006. godine, grupa je nastupala na najznačajnijim domaćim, evropskim i svetskim festivalima, poput Roskilda u Danskoj, Fuzion festivala u Berlinu, Sziget festivala u Budimpešti, ali i na EXIT-u.

Muzički stil koji je KAL kreirao od svog osnivanja, zapadni kritičari su nazvali Rock'n'Roma.

Foto: Promo/Kalband Foto: Promo/Kalband

Sa debitantskim albumom "Kal", koji su izdali za B92 u Srbiji, a u inostranstvu za Asphalt Tango, osvajaju prvo mesto na World Music Chart Europe. Nakon toga, usledili su albumi "Radio romanista" koji su izdali 2009. za iste izdavače, a svoju treću ploču su objavili 2013. godine u izdanju za ARC Music UK.

Producent svih albuma je Majk Nelsen, poznat po saradnji sa svetskim sastavima Underworld, Snow Patroll, The Cure i Jamiroquai.

KAL je nastupao i u SAD-u gde su tokom 2006. i 2008. godine obišli sve značajnije klubove, poput Joe's paba u Njujorku u kojem su svirali najpoznatiji svetski muzičari, kao što su Leonardo Koena, Nore Džons, Doli Partons itd. Na turneji 2008. odsvirali su 45 koncerata i ostvarili saradnju sa jednom od najpoznatijih njujorških muzičkih atrakcija, bendom Gogoll Bordello koji je svirao sa Madonom na događaju Globar Warming u Londonu.

Na domaćoj sceni sarađivali su sa Rambom Amadeusom u numerama Dikh Tu Kava i Komedija, za koje su 2007. dobili nagradu Davorin Popović za najbolji video spot na prostoru bivše Jugoslavije, sa Tijanom Dapčević uradili su duetsku pesmu Vile, vilenjaci, a na poslednjem albumu sa reperom Marčelom su snimili numeru Krasnokalipsa.

U sastavu benda se nalaze Dragan Ristić (vokal i gitara), Dejan Jovanović (harmonika), Milorad Jevremović (violina, vokal), Ivan Kuzev (bas) i Miloš Veličković (bubnjevi), a više informacija o njima možete pronaći na njihovom sajtu Kalband.com.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA