SARAJEVO NA VODI: Šeici ulažu novac, šire se i na srednju Bosnu!

U protekle dve godine kupljeno je na na stotine hekatara zemljišta oko Sarajeva, a Arapi se postepeno šire i na Srednju Bosnu - njihova meta su Kiseljak, Kreševo i druga mesta uz auto-put u izgradnji

  • 8

U protekle dve godine kupljeno je na na stotine hekatara zemljišta oko Sarajeva, Arapi se postepeno šire i na srednju Bosnu - njihova meta su Kiseljak, Kreševo i druga mesta uz auto-put u izgradnji.

 

U Ilidži, sarajevskoj opštini u kojoj je nekada preovladavala ćirilica, danas je arapski jezik očit na svakom koraku - od agencija, restorana, zgrada...

 

Poslove uglavnom obavljaju preko posrednika, a jedan od njih, koji je želeo da ostane anoniman, kaže da su Arapi zainteresovani za velike parcele, ali ponekad, kako ističe, kupuju i manja porodična imanja uglavnom van grada u blizini saobraćajnica i uz reke.

 

Bitno im je, kako kaže, samo da postoji mogućnost gradnje, a ilidžanska vlast im ne stvara prepreke već su maksimalno kooperativni za građevinske i urbanističke dozvole.

 

S druge strane, ukazuje RTRS, vlasnici imanja, uglavnom Srbi koji žive u nemaštini u arapskom novcu traže spas za preživljavanje.

 

Foto: Tanjug/Fena/Almir Razić

Foto: Tanjug/Fena/Almir Razić

 

- Oni su maksimalno korektni, nekad se dogovore, nekad ne, ali svoje obaveze i ugovore uvek ispoštuju - kaže Jovo Janjić iz Demokratske inicijative sarajevskih Srba.

 

Cena zemljišta je do deset maraka po kvadratnom metru, a šeici i emiri ne žale novac. U ruralnim delovima grade kuće i vikendice, navodno za odmor.

 

Istočnjacima je dopadljiv i susedni Kiseljak, posebno nakon gradnje auto-puta. Arapski državljani već su otkupili oko deset hektara zemljišta i desetak porodičnih domaćinstava. Ali, za razliku od Hadžića i Ilidže, u Kiseljaku je prostorni plan prioritet.

 

Ekspanzija arapskih investitora nije nezapažena u Službi za poslove sa strancima, pa su posebno interesantni vlasnici Agencije za nekretnine arapskog porekla.

 

Proveravali su više od 100 vlasnika koji u svom posedu imaju uknjiženo oko 350 nekretnina ogromne vrednosti, a gotovo 90 odsto proverenih u BiH nikada nisu boravili.

 

I dok službe proveravaju, a građani zbog novih komšija tiho negoduju sumnjajući u njihove namere, šeici i emiri osvajaju Sarajevo i okolinu, daleko od naftnih izvorišta i pustinja grade svoje oaze. Međutim, kako navodi RTRS, ostaje nejasno zašto baš u BiH.

 

(Telegraf.rs / RTRS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA