POJEFTINILI ŠEĆER, ULJE I MESO: Ako ne verujete, pročitajte ovaj tekst, cifre ne lažu!

Prema mišljenju Udružeja trgovaca, proizvođači su shvatili da ljudi žive u teškoj finansijskoj situaciji, zbog čega bi veoma lako moglo da dođe do sniženja još nekih proizvoda

  • 2

Prošle godine šećer, ulje, svinjsko i pileće meso su bili znatno pojeftinili. U decembru je u odnosu na isti mesec 2013. godine, cena kilograma šećera pala za 28,2 odsto, a prema podacima Ministarstva trgovine, litar ulja je bio jeftiniji za 13,2 odsto, svinjskog mesa za 9,6 odsto, piletine 6,9 odsto, dok je cena junetine bila jeftinija za 2,4 odsto.

Trgovci i dobavljači istakli su da će i u prvoj polovini ove godine u Srbiji hrana još više pojeftiniti, piše Informer.

Međutim, u poslednjem mesu predhodne godine, cena se snizila i za banane, piletinu i limun. Na primer, u novembru je pileći batak i karabatak koštao 344 dinara, dok je mesec dana kasnije bio 318. Kilogram banana je izosio 129, a u novembru 142 dinara, a ista količina limuna je pojeftiila za 12 odsto.

Predsednica Udruženja trgovaca Srbije, Milena Vitić istakla je da je primetan pad cena u radnjama, ali i da dobavljači najavljuju da će doći do dodatnih sniženja.

- Nadamo se da će se to dogoditi u skorije vreme. Naravno, sve zavisi da li će proizvođači odlučiti da još spuste cene, ali je i njima postalo jasno da građani sve teže žive i da nemaju para ni za osnovno - istakla je ona.

Foto-ilustracija: Flickr/Polycart Foto-ilustracija: Flickr/Polycart

Vera Vida predsednica Centra za zaštitu potrošača, takođe smatra da je nizak životni standard.

- Svakako da je gorivo jedna od najbitnijih stavki koje određuju krajnju cenu proizvoda, jer je cena transporta uračunata i u maloprodajnu cenu. Najave naftaša su da će benzin još više pojeftiniti, tako da očekujemo još neka sniženja cena u našim trgovinama.

U Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija kažu da ne postoji šansa da u prvoj polovini godine poskupe osnovne namirice za život.

- Prošlogodišnje kretanje cena osnovnih proizvoda, pojeftinjenje nafte i naftnih derivata, ali i odloženo poskupljenje struje pružaju osećaj da će cena hrane biti, najverovatnije, još niža - naveo je šef odseka za cene u resornom ministarstvu.

On je naglasio i to da smanjena tražnja zbog nižih penzija i plata u javnom sektoru pokazatelj je da nema razloga, a ni ekonomske logike da u prvoj polovii ove godine dođe do poskupljenja osnovnih životnih namirica.

(Telegraf.rs / Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA