NEVEROVATAN USPEH: 40.000 radnika iz sive zone prevedeno u legalne tokove krajem prošle godine!

Kako bi se sprečilo neprijavljivanje radnika i dalji razvoj sive ekonomije, direktor Inspektorata za rad u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Bojan Jocić za ovu godinu najavio kontrole rigoroznije nego ikad. Jocić je izjavio da je u Pirotu u drugoj polovini prošle godine, tokom više od 28.000 kontrola inspektora, iz "sive zone" u legalne tokove prevedeno više od 40.000 radnika

  • 9

Direktor Inspektorata za rad u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Bojan Jocić izjavio je u Pirotu da je u drugoj polovini prošle godine, tokom više od 28.000 kontrola inspektora, iz "sive zone" u legalne tokove prevedeno više od 40.000 radnika.

Jocić je za ovu godinu najavio kontrole rigoroznije nego ikad i uvođenje sistema rotacije, odnosno da u svakom gradu kontrole vrše inspektori iz drugih delova Srbije, kako bi se sprečile situacije da nesavesni poslodavci prepoznaju inspektore ili da imaju lična poznanstva ili na bilo koji drugi način pokušaju da sakriju svoje neprijavljene radnike.

Jocić je u zgradi Pirotskog upravnog okruga danas održao prvi u nizu sastanaka na kojima će širom Srbije privrednicima i predstavnicima lokalnih samouprava predstaviti novi sistem rada, a sa ciljem suzbijanja rada na crno i drugih nepravilnosti.

- U drugoj polovini prošle godine, od preko 28.000 kontrola, preduzeli smo preko 6.000 različitih mera, od toga je bilo negde oko 240 zabrana na mestu rada iz razloga apsolutne nebezbednosti rada za te ljude. Pokrenuto je oko 2.000 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka.

Moram da naglasim da smo u prošloj godini se trudili da ne budemo rigidni, već preventivni. Zamislite koliko bi toga bilo da smo bili zaista toliko rigidni i striktni kao što ćemo to biti ove godine. Nažalost, podneto je i 17 krivičnih prijava zbog smrtnih povreda i povreda sa smrtnim ishodom - kazao je Tanjugu Jocić i dodao da će kroz saradnju različitih ministarstava nastojati da se izbori sa sivom ekonomijom.

Foto-ilustracija: Tanjug/Miloš Jelesijević Foto-ilustracija: Tanjug/Miloš Jelesijević

- Mi smo krenuli sa saradnjom sa Poreskom upravom, sa Tržišnom inspekcijom, imamo odličnu saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, tako da gledamo da na neki način stvorimo jedan ''pul'' svih ministarstava kako bi se na neki način izborili sa sivom ekonomijom - zaključio je Jocić.

Načelnik Pirotskog upravnog okruga Dimitrije Vidanović kazao je da je borba protiv sive ekonomije jedna od najznačajnijih tema i jedan od prioriteta Vlade Srbije.

- Na tome će se poprilično raditi u toku 2015. godine. Jako je važno da se siva ekonomija svede na što manji nivo, čime će se obezbediti stabilnije punjenje državnog budžeta a i važno je da se zakoni poštuju i da budu isti prema svima. Jako mi je drago što je direktor Jocić u okviru svoje kampanje prvo posetio Pirotski okrug a u toku narednog meseca posetiće i ostala 24 okruga širom Srbije - rekao je Vidanović.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slobo

    31. januar 2015 | 20:51

    Gospodine direktore mnogo lepo pricate,ali istina je drugacija.Moguce da ce tetu kontrolisete ove mala I srednja preduzeca.Kada ce te da kontrolisete trgovine?Tu je najveci kriminal.Kada ce te da kontrolisete velike hiper markete?Necu da im pominjem imena jer nece administrator da objavi komentar.Kada ce tetu da kontrolisete Agencije za zaposljavanje koje sluze da nalaze robove.Gospodine direktore prvo morate da naucite Vase inspektore da stite radnika od bahatih poslodavaca naravno I postene poslodavce od bahatih radnika.Takodje gospodine direktore trebalo bih Vase inspektore da kontrolisete da slucajno nemaju neki privatni dogovor sa krupnim kapitalom.Koliko mi je poznato imate zamenika direktora koji je zaduzen za borbu protiv korupcije.Nisam cuo za neke njegove rezultate,a koliko znam dosao je kao strucan kadar.Videcemo ovu Vasu pricu samo da se rastereti Zastitnik gradjana pa ce da vidimo vasu pricu koliko je realna I tacna.Tiha voda breg roni.Nadam se da ce administrator da pusti komentar? A takodje nadam se da ce zaduzeni ljudi koji prate portale da procitaju ovaj tekst.Siguran sam da ce znati o kome se radi.

  • siki

    31. januar 2015 | 20:39

    bravo care ,Pirot ima 57000 stanovnika. Sta bi bilo da ima 100000. Ti bi svih 200,000 zaposlio . gde su deca , penzioneri ...Sta je bre ovo.KO KOGA OVDE ..... I ZASTO BRE. NAJVECI PROCENAT ZAPOSLENIH U SVETU

  • ?

    1. februar 2015 | 02:30

    I u mom gradu vrslja inspekcija rada,naloze da se radnik prijavi u roku od dva dana i poslodovac to uradi ali ga odjavi nakon mesec dana o sve tako do nove kontrole i tako se radi godinama,ovo vam kauem iz iskustva

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA