OVO JE NAJGORI PROROK U ISTORIJI: Evo kakvu je katastrofalnu grešku napravio

Pismo skriveno za potomstvo sadrži za ono vreme revolucionarne poruke, recimo da Austrougarska zbog nemačko-mađarske hegemonije "nema opravdanja za postojanje" i da "nemačke intrige" nastoje suzbiti saradnju južnih Slovena koji su kulturno bliski

  • 6

Zapečaćeno pismo iz 1907. godine, u kojem se prognozira da u 20. veku neće biti velikih ratova "ako okrunjene glave i državnici budu pametni", otkrio je, renovirajuću kuću, Iztok Blaževič iz Kopra i predao ga državnom arhivu koji je potvrdio njegovu autentičnost.

 

- Kad ovo pismo bude nađeno, možda će u svetu vladati bratska ljubav među svim narodima na svetu. Lani su Rusi i Japanci nakon svog dvogodišnjeg rata podelili ostrvo Sahalin. Možda je to bio zadnji rat tako velikih razmera - napisao je u pismu Josip Ahtik.

 

Autor pisma je bio činovnik jedne štedionice iz Trsta, rođen u seljačkoj porodici nedaleko od Celja 1867. godine, naknadno doseljen u Kopar.

 

U otvoru zida svoje novosagrađene kuće ostavio je "poruku za potomke", uz kratku biografiju i nekoliko fotografija članova svoje uže porodice.

 

Opširno pismo, prenosi Hina, opisuje tadašnje društvene i političke odnose u Austrougarskoj i Istri, za koje istoričari tvrde da dosta dobro oslikavaju lokalne prilike.

 

Foto: Wikimedia/Public domain

Foto: Wikimedia/Public domain

 

Kao glavne opasnosti koje bi, uz sve nade da će biti mir, mogle izazvati sukobe u svetu Ahtik navodi "nehrišćanske ideje" pođarmljivanja malih naroda, posebno tadašnju kolonijalističku politiku Velike Britanije, Francuske i Nemačke u Africi, ali i stanje u Austrougarskoj monarhiji zbog njenih nerešenih nacionalnih pitanja.

 

U pronađenom pismu, čije je faksimile objavio list "Primorske novice", autor sebe označava "nacionalno svesnim Slovencem" i kritikuje monarhiju zbog politike Beča i Pešte prema slovenačkim narodima.

 

Pismo skriveno za potomstvo sadrži za ono vreme revolucionarne poruke - recimo da Austrougarska zbog nemačko-mađarske hegemonije "nema opravdanja za postojanje" i da "nemačke intrige" nastoje suzbiti saradnju južnih Slovena koji su kulturno bliski.

 

Posebno veliku nadu polagao je u razvoj Rusije za koju u svom 108 godina starom pismu kaže da je postala ustavna monarhija i da ima svoju "dumu" (skupštinu), čime je otklonjena opasnost ruskog "samodržavlja", odnosno carističke diktature, dok je u bližem okruženju slične tendencije video u tadašnjoj samostalnoj Crnoj Gori.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M

    2. februar 2015 | 22:57

    Svaki prorok je najgori prorok.

  • Victoria

    3. februar 2015 | 03:00

    Pa on je rekao ako drzavnici budu pametni nece biti ratova. Tacno je prognozirao. Drzavnici nisu bili pametni i desilo se onako kako je rekao.

  • Hercegovac

    2. februar 2015 | 20:57

    Ne osuđujte ljude radi takvi gresaka zbog takvog hrvata pojedinca koji je izdao hrv turci pobili pola balkana mozda nije ni slicno sa temom al sta je tu je :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA