ŠPIJUNSKE IGRE: Strane službe ruše vlast u Makedoniji! (VIDEO)

Lider opozicije Zaev, u snimljenom razgovoru sa premijerom Gruevskim, rekao je da je materijal dobio od jedne strane službe, "koja nije iz susedstva"

  • 12

Televizija Sitel iz Skoplja večeras je u centralnom dnevniku objavila video snimak, na kome lider opozicije Zoran Zaev priznaje premijeru Makedonije Nikoli Gruevskom da raspolaže materijalima koje je dobio od stranih obaveštajnih služba.

 

On je rekao da se sa "strancima" sastajao više puta i da je siguran u to što je dobio. Snimak je dostupan na Jutjubu i traje oko 20 sekundi.

 

Razgovor je tekao sledećim tokom:

 

Gruevski: Kažeš da su ti stranci dali ovo?

 

Zaev: Stranci, stranci.

 

Gruevski: Strana služba?

 

Zaev: Strana služba... Nije iz susedstva...

 

Gruevski: Dobro... Ti si se video više puta s njma, uverio si se u to?

 

Zaev: Da, da uverio sam se.

 

Foto: AP/Tanjug, sxc.hu/Mattox

Foto: AP/Tanjug, sxc.hu/Mattox

 

Pokušaj državnog udara u Makedoniji?

 

Makedonska policija je u subotu, zbog ugrožavanja ustavnog poretka države, podnela krivične prijave protiv četiri osobe, među kojima je i Zaev, lider opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije. Zaev je u snimljenom razgovoru sa Gruevskim, rekao da je materijal dobio od jedne strane službe, "koja nije iz susedstva".

 

Nakon tog sastanka, u kancelariji premijera u sedištu Vlada Makedonije, pokrenuta je, po prijavi Gruevskog, policijska istraga koja je trajala pet meseci.

 

Premijer je policiji prijavio, kako je sam saopštio, da ga je lider opozicije, u četiri navrata lično ucenjivao snimljenim materijalima koje je dobio od stranih službi, tražio mu da se povuče sa funkcije i objavi prevremene izbore sa tehničkom vladom. Ukoliko to ne učini, Zaev je pretio da će će snimke objaviti, naveo je Gruevski.

 

- Ne prihvatam ovakve javne ucene i pretnje - rekao je premijer u vanrednom obraćanju u subotu.

 

 

- Gledao sam i slušao svojim ušima lidera makedonske opozicije kako me ponosan, pun samopouzdanja obaveštava da mu je strana služba dala nelegalni i nezakoniti materijal, delimično montiran. Nisam mogao da verujem da čovek koji želi da vodi državu ne krije da je sarađivao sa stranim obaveštajnim službama - izjavio je tada Grujevski.

 

Policijska istraga je utvrdila da je snimke pripremao raniji direktor Državne bezbednosti. U operaciji pod radnim nazivom "Puč", policija je kod optuženih pronašla audio i video snimke razgovora i kretanja stotina ličnosti iz javnog života, a pre svega članova vlade, skupštine i šefa države.

 

Krivične prijave podnete su i protiv bivšeg šefa državne bezbednosti Zorana Veruševskog, njegove supruge Sonje i Branka Palifova, direktora javnog komunalnog preduzeća u Strumici, gde je Zaev gradonačelnik. Najavljeno da je to početak procesa, jer se materijal analizira. To je prvi put u istoriji Makedonije da se protiv nekoga podnose takve prijave.

 

Zaev tvrdi da su optužbe izrečene na njegov račun za pokušaj puča zapravo poslednji pokušaj da se spreči objavljivanje dokaza koji vlast optužuju da je umešana u kriminal i korupciju. On tvrdi da je sada sve moguće i ne isključuje mogućnost "crnih scenarija" u narednom periodu kada, kako kaže, SDSM počne da objavljuje dokaze ili, čak, i pre toga što će se, kako kaže, dogoditi vrlo brzo.

 

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

 

- Jedno je jasno... To ne može niko da spreči. To mora naša makedonska javnost da zna i to ćemo podeliti sa našim građanima ovih dana  - rekao je Zaev u telefonskoj izjavi za Tanjug.

 

On je rekao da je optuživanje cele opozicije moguće samo u diktatorskim režimima i dodao da najava premijera da sledi sudski proces, a da još nema ni optužnice, znači da je makedonsko pravosuđe pod kontrolom vlasti. Zaev je rekao da je dokumentaciju koja premijera i nekolicinu saradnika optužuje za korupciju dobio od makedonske "tajne službe", i da je reč o ljudima koji više nisu mogli da gledaju kako se uništava država.

 

- Tražim da se međunarodna zajednica uključi u proces. Čak i da me uhapse i osude, i informacije budu objavljene - izjavio je Zaev.

 

Ako budu osuđeni, minimalne kazne su četiri godine zatvora, a maksimalne – doživotna robija.

 

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

 

Porparolka Evropske komisije Maja Kocijančić izrazila je zabrinutost zbog pogoršanja političke situacije u Makedoniji i ponovila da Evropska unija insistira na transparentnoj i nepristrasnoj istrazi u slučaju opozicionara koji su optuženi da su planirali državni udar.

 

- EU očekuje nezavisnu i transparentnu istragu u skladu sa evropskim standardima, uključujući pravo optuženih na odbranu i prezumpciju nevinosti - rekla je Kocijančič novinarima u Briselu.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tavce na gravce

    2. februar 2015 | 23:32

    Tutunoberacite su pogresili 92' sto su se odvojili od svoje brace i pokusali da imaju neku nazovimo je samostalnu drzavu? Grci ne daju ime, Bugari ne daju jezik mi ne damo crkvu a Albanci im ne daju da zive? Zalosno ali istinito i sad smo u problemima i to golemim? Ne, ja ne mozam tamo da sedam, Ne, ja ne mozam siptar da gledam, dajte mi krila ja da si metnam.....

  • Miodrag

    2. februar 2015 | 23:33

    U Makedoniji ruse a kod nas vec odavno vladaju

  • Mare

    3. februar 2015 | 00:07

    Pa provalili ljudi vise, ih ovi ameri razmisljaju unapred 100 godina! Ne zure nigde samo ono "sve dodje na svoje" kad je negde zbrka i nesredjena zemlja za djavola uvek ima mesta!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA