U SRBIJI SE KOPA NAJBOLJE ZLATO: Kako smo ZARADILI više od milijardu dolara! (FOTO)

U poslednjih pet godina u Rudarsko-topioničarskom basenu Bor otkopano je 70,6 miliona tona rude čijom je preradom dobijeno 155 hiljada tona bakra, četiri i po tone zlata i 24 tone srebra

  • 18

U poslednjih pet godina u Rudarsko-topioničarskom basenu Bor otkopano je 70,6 miliona tona rude čijom je preradom dobijeno 155 hiljada tona bakra, četiri i po tone zlata i 24 tone srebra! Vrednost proizvedenog bakra (bez zlata i srebra), uzimajući u obzir prosečnu cenu „crvenog metala“ na Londonskoj berzi u periodu 2010-2014. godina (7.704 dolara za tonu), iznosi fantastičnih 1.194.120.000 dolara. Sa zlatom i srebrom vrednost petogodišnje basenske produkcije penje se iznad milijardu i po dolara!

Od 2010. do danas u basenskim rudnicima ostvareno je ukupno 205 i po miliona tona iskopina. Nepunih 135 miliona tona bila je teška raskrivka sa površinskih kopova u Boru i Majdanpeku, a 70,6 miliona tona težila je ruda bakra.

SRBIJA IMA NAJVIŠE ZLATA NA BALKANU: I što je najbolje, sve ostaje u Srbiji!

Najviše rude, skoro triput više nego u Majdanpeku, RTB-u Bor dao je rudnik „Veliki Krivelj“. Tamo je za pet godina otkopano 46,4 miliona tona rude i uklonjeno 75 miliona tona raskrivke. U Majdanpeku je u istom periodu otkopano 17,2 miliona tona rude i uklonjeno 48,2 miliona tona jalovine.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Topionica i rafinacija su u starim postrojenjima za pet godina preradile nešto više od milion tona koncentrata dobijenog isključivo iz sopstvenih sirovina. U pogonu elektrolize proizvedeno je 155 hiljada tona katodnog bakra, a u prerađivačkim pogonima 5.360 tona bakar-sulfata (plavog kamena), 44.000 tona dipforming žice i 4.900 tona livačkih proizvoda.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

U „Velikom Krivelju“ sve je veliko

U najvećem borskom rudniku koji se zove „Veliki Krivelj“ (reč je o rudniku sa površinskom eksploatacijom) sve je – veliko. Od rezultata koji se tamo postižu do mašina koje rade. I sam rudnik je impozantne veličine, a bogami i dubine jer je najniža tačka na 500 metara. „Telegraf.rs“ je posetio ovaj rudnik da bi sa čitaocima podelio nekoliko interesantnih činjenica.

DIREKTOR RTB BOR: Borska topionica vredi milijardu dolara! (FOTO)

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Dnevno se otkopa 100 hiljada tona materijala

U rudniku „Veliki Krivelj“ dnevno se otkopa 30 hiljada tona rude i ukloni 40 do 60 hiljada tona raskrivke. Najveći deo jalovine, preko 80 odsto, prevozi se transportnim sistemom do starog borskog površinskog kopa i tamo odlaže.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Moćni kamioni

Ruda i raskrivka se kopaju i prevoze ogromnim kamionima koji, u zavisnosti od proizvođača i nosivosti, mogu odjednom da ponesu od 120 do 220 tona. Jedan ovakav džinovski kamion košta oko dva miliona dolara, a samo poređenja radi, podsetićemo da su se svojevremeno cele fabrike u Srbiji prodavale za mnogo manje para.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

U kriveljskom rudniku danas rudu prevozi 16 kamiona-dampera. Guma, i to samo jedna, u zavisnosti od modela kamiona i veličine, košta od 15 do čak 35 hiljada dolara. Dnevno ovaj džin proguta dve hiljade litara nafte!

Haj-tek bageri

Na kriveljskom kopu zatekli smo i jednog prvoklasnog diva. Hidraulični bager marke „komatsu“, kako nam rekoše, spada u najveće utovarne mašine u Evropi. Košta četiri miliona evra, težak je 400 tona i može godišnje da ostvari 15 miliona tona iskopina.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Zapremina kašike mu je 22 metra kubna, što znači da „u cugu“, može da zahvati čak 50 tona!

Verovali ili ne, ovom grdosijom se upravlja vrlo jednostavno – džojstikom!

(D. V. / Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Just me

    7. februar 2015 | 11:06

    Kad covek cita ovakve tekstove pomisli da srbija cveta,kad izadje napolje i vidi narod shvati da vene.

  • Sremac

    7. februar 2015 | 10:50

    A bog te pita gde su sve te pare nestale...

  • MarkoMB

    7. februar 2015 | 09:48

    Dobro je da i ovo hoćemo da prodamo i privatizujemo za par miliona.... a da nam se proturi kao privatizacija veka! Mislim, sta će nama nešto što donosi čist novac? Bolje je nam da nam stranci to raščerupaju, rasprodaju zalihe i inventar, a onda nakon par godina vrate uništeno uz izgovor da su s e probali alo da smo, opet mi, nesposobni da oni dobro zarade... Sve više sam razočaran ovom našom Srbijom....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA