GADAFI SE PREVRĆE U GROBU: Džihadisti osvajaju Libiju, Zapad okleva u intervenciji

Libija je preplavljena oružjem, a suprotstavljene frakcije bore za kontrolu nad ključnim gradovima i ogromnim naftnim bogatstvom zemlje, što je stvorilo plodno tle za ekstremiste Islamske države

  • 24

Zapadne sile upozorile su danas da je hitno potrebno pronaći političko rešenje krize u Libiji, ali su se uzdržale od poziva na vojnu intervenciju u toj zemlji.

Nedavno brutalno ubistvo, odsecanjem glava 21 egipatskom hrišćaninu, koje su izvršili ekstremisti povezani s Islamskom državom, "još jednom je pokazalo da je hitno potrebno pronaći političko rešenje sukoba", navodi se u saopštenju koje su potpisale vlade SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Italije i Španije, prema italijanskoj verziji teksta koji je objavilo italijansko Ministarstvo spoljnih poslova.

STRAVIČAN MASAKR: Džihadisti odrubili glavu egipatskim hrišćanima (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

Vlade ovih zemalja osudile su sva teroristička dela u Libiji i poručile da je pokušaj UN da se zaraćene libijske milicije dovedu za pregovarački sto kako bi formirale vladu nacionalnog jedinstva, "najveća nada" za uspostavljanje mira u zemlji.

Printskrin: Youtube/Movies English Printskrin: Youtube/Movies English

- Međunarodna zajednica je spremna da u potpunosti podrži vladu nacionalnog jedinstva koja bi se suprotstavila trenutnim izazovima u Libiji - navodi se u tekstu.

Zapadne vlade su, takođe, najavile da će izaslanih UN Bernardino Leon narednih dana održati sastanke sa suprotstavljenim stranama u Libiji i podržati ih u formiranju vlade, preneo je AFP.

- Oni koji ne budu učestvovali, isključiće se iz političkog rešenja, koje je sada hitno potrebno, zbog opasnosti od terorizma. Svako ko ne pomogne u spasavanju Libije od ekstremizma i haosa, snosiće odgovornost za svoje postupke pred narodom Libije i međunarodnom zajednicom - ističe se u saopštenju.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Saopštenje je objavljeno dan uoči vanredne sednice Saveta bezbednosti UN posvećene krizi u Libiji.

Više od tri godine posle svrgavanja i ubistva Moamera el Gadafija, Libija je preplavljena oružjem, a suprotstavljene frakcije bore za kontrolu nad ključnim gradovima i ogromnim naftnim bogatstvom zemlje, što je stvorilo plodno tle za ekstremiste Islamske države.

Egipatski predsednik Abdel Fatah al-Sisi je u ponedeljak naložio vazdušne udare na kampove i skladišta oružja IS u libijskom gradu Derni, nekoliko sati pošto su sunitski ekstremisti objavili jeziv video snimak na kome maskirani džihadisti odsecaju glave 21 egipatskom hrišćaninu na jednoj libijskoj plaži.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

OSVETA DŽIHADISTIMA: Egipat bombardovao islamiste u Libiji (VIDEO)

Evropska unija je saopštila u ponedeljak da ne vidi da bi evropski blok mogao da ima ulogu u bilo kakvoj vojnoj intervenciji u Libiji, ali da će razgovarati o zajedničkoj akciji sa Vašingtonom i Egiptom. Afrička unija ostaje pri stavu da je jedino rešenje za Libiju politički dogovor.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • orthodox

    18. februar 2015 | 07:15

    To je ta demokratija amerike i europejaca

  • Pera dileja

    18. februar 2015 | 09:12

    Ceo svet vidi kakve vrednosti je amerika donela u Irak i Libiju.

  • Satelit

    18. februar 2015 | 09:42

    Stugla demokratija u Libiju. Sad je tek jasno narodu Libije da su trebali da čuvaju Gadafija kao malo vode na dlanu! Sad im predstoji 30 godina ropstva, to su i zaslužili kad su pustili Amerikance da im uređuju državu... To čeka i Srbiju samo u malo drugačijem obliku...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA