Škotska se otcepila od Velike Britanije!

Vlada u Edinburgu je zamenila stari internet domen gov.uk, koji koriste britanska ministarstva u Londonu, novim pod nazivom ".scot"

  • 5

Nekoliko meseci nakon što je glasala protiv otcepljenja od Velike Britanije, Škotska je izvojevala secesiju - barem na internetu.

Vlada u Edinburgu je zamenila stari domen gov.uk, koji takođe koriste britanska ministarstva u Londonu, novim pod nazivom ".scot".

Glavni vebsajt škotske vlade sada glasi www.gov.scot. Stari vebsajt www.scotland.gov.uk nije ugašen i moćiće i dalje da se koristi.

- Korišćenje domena .scot kao primarne veb adrese biće vidljiv simbol onlajn prisustva škotske vlade i naših veza sa Škotlanđanima širom sveta koji žele da izraze svoj identitet ili afinitet na internetu - izjavio je zamenik škotskog premijera Džon Svini.

Domen .scot je uveden u septembru i dosad je dobio više od 8.000 inkarnacija, navela je škotska vlada.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Bivši škotski premijer Aleks Salmond, koji je predvodio kampanju za nezavisnost Škotske na septembarskom referendumu, godinama unazad je zagovarao uvođenje domena škotskog naziva, smatrajući da bi se njime stvorila "onlajn zajednica definisana zalaganjem za škotski identitet, kulturu i ekonomiju".

Salmond je dao ostavku na mesto premijera i lidera Škotske nacionalne partije nakon poraza na referendumu, na kom je sa 55 odsto glasova odbačen predlog za proglašenje škotske nezavisnosti.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    18. februar 2015 | 22:48

    Ko je, kao mi? Nocna mora Engleza Prosecan Englez, koji u svom domu, koji on zove zamak ima Nacionalni kostim – kisnu kabanicu, oblaci je i izlazi napolje...Patent koji je izmislio Skotlandjanin Charles Macintosh iz Glazgova. Na putu ka poslu, on hoda ulicama i trotoarom koje su asvaltirane pronalazkom Skotlandjanina John Macadam iz Era. Takodje koristi i Engleska kola koja idu pomocu guma na tockovima. Pronalazak Skotlandjanina John Boyd Dunlop iz Dreghorna. Stize na zeleznicku stanicu da se ukrca na voz koji je nekada isao na parni pogon – pronalazak Skotlandjanina James Watt iz Grinoka. Seda i sipa sebi caj iz termosa, patent Skotlandjanina Dewar iz Kinkardin on fort. U kancelariji otvara pisma sa markicama. Patent Skotlandjanina James Chalmers iz Dandia. Takodje vise puta koristi i telefon. Pronalazak Skotlandjanina Alexander Graham Bell iz Edinburga. Vraca se kuci i zatice svoju cerku koja vozi bicikl. Pronalazak Skotlandjanina Kirkpatrick Macmillan iz Damfrisa. Pali televizor da pogleda vesti. Pronalazak Skotlandjanina John Logie Baird iz Helensbra.Na vestima gleda program o Americkoj floti i dolazi do saznanja da je osnovana od Skotlandjanina John Paul Jones iz Kirkbina. E sad mu je vec dosta? Vise puta u toku dana je bio podsecan na genijalne Skotske pronalaske. U desperaciji uzima i otvara bibliju, ali tu saznaje da je prvi covek,pomenut u bibliji Skotlandjanin King James VI koji je i odobrio njen prevod? Treba mu zestoko pice, viski? Skoti to najbolje prave .Pada mu na pamet i da posegne za puskom? Pronalazak Skotlandjanina Captain Patrick iz Pitforsa. U svoj toj depresiji, vrlo lako moze i da zavrsi u sok sobi na operacionom stolu ubrizgan penicilinom – izum Skotlandjanina Alexander Fleming iz Darvela ili cak da dobije anestetik, pronalazak Skotlandjanina Sir James Young Simpson iz Batgejta. Ukoliko primi anestetik, nacice se konforno u blagostanju i bice siguran kao i Engleska banka koju je osnovao Skotlandjanin William Paterson iz Damfrisa. Moze da ukapira da jedina mogucnost spasa koja mu preostaje je da ode na kompletnu transfuziju ciste,dobre Skotske krvi.Tada bi i on imao pravo da pita: KO JE, KAO MI?

  • Pera Kojot # 1

    18. februar 2015 | 22:14

    Jeste ali u Cacku!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA