POLA MILIONA PRAVOSLAVNIH ALBANACA: Nećete verovati gde se mole, a imaju i najlepšu pravoslavnu crkvu na svetu! (FOTO) (VIDEO)

Pravoslavnih vernika u Albaniji ima između 260.000 i 520.000. Božić se slavi 25. decembra, za vreme bogosluženja uglavnom se sedi na stolicama nasred crkve, a saradnja sa Grčkom crkvom je do te mere izražena da mnogi misle da su pravoslavni Albanci zapravo Grci

  • 63

U post-socijalističkoj eri, Albanska pravoslavna crkva baš kao i njene "sestre-crkve" u Istočnoj, Centralnoj i Južnoj Evropi, borila se svim silama da obnovi ruševine iz doba ateizma.

A, za tako nešto trebalo je i snage i hrabrosti, naročito ako se uzme u obzir da su za vreme vladavine Envera Hodže skoro sve bogomolje bile sravnjene sa zemljom. Uništeno je više od 1.600 manastira i crkava, a od 440 sveštenika, kažu, samo 22 je ostalo u životu i to radeći uglavnom kao zanatlije. Crkve koje nisu srušene mahom su pretvarane u garaže, magacine, štale za stoku ili su jednostavno ostavljane da propadaju.

Foto: Wikipedia/Decius Foto: Wikipedia/Decius

Danas, putujući kroz ovu zemlju možete da naiđete na obnovljena zdanja ''božjih kuća'' koja vam prosto rečeno - oduzimaju dah! Među njih se smestilo čak 250 pravoslavnih hramova i mnoštvo manastira. Nema zvaničnih podataka, tek smatra se da pravoslavnih vernika ima između 260.000 i 520.000. Crkva obuhvata eparhije: Tirana-Drač, Berat, Đirokastra i Korča, a pravoslavni Albanci uglavnom žive na jugu zemlje i u gradovima Tirani i Draču.

Evo šta vas ZAISTA čeka ako želite da letujete u Albaniji! (FOTO)

Foto: Wikipedia/Decius Foto: Wikipedia/Decius

Sumnjamo da ne znate, tek nije loše pomenuti da je svojevremeno albanska pravoslavna crkva pripadala - Vizantijskoj patrijaršiji do osamostaljivanja Srpske patrijaršije, čiji deo postaje sve do ukidanja njene nezavisnosti. Od tog trenutka bila je pod Carigradskom patrijaršijom sve do dobijanja autokefalije 1991. godine.

VEROVALI ILI NE: Srbi ove godine "navalili" da letuju u Albaniji, evo i zašto!

Foto: Wikipedia/Decius Foto: Wikipedia/Decius

Sa sedištem u Tirani danas važi za jednu od najaktivnijih pomesnih crkava na čijem tronu sedi Blaženjejši arhiepiskop tiranski i sve Albanije Anastasije, koji je grškog porekla. Dovoljno je dodati i da se nalazi na 12. mestu u diptihu pravoslavnih crkava, kao i da ima rang arhiepiskopije. Bogosluženje u ovoj crkvi odvija se na albanskom i grčkom jeziku.

Baš kao i grčka, i albanska je takozvana "novokalendarska crkva". Ovo između ostalog znači da se Božić slavi 25. decembra, dakle po Gregorijanskom kalendaru. Još jedan svakako interesantan detalj jeste i da se za vreme bogosluženja uglavnom sedi na stolicama nasred crkve. Inače, saradnja sa Grčkom crkvom je do te mere izražena, da mnogi misle da su pravoslavni Albanci zapravo Grci!

Foto: Wikipedia/Decius Foto: Wikipedia/Decius

Pre formiranja bogoslovije u Draču, mnogi bogoslovi su školovani u Grčkoj tako da je veza sa Grčkom crkvom još produbljenija i izraženija.

Među najlepše pravoslavne crkve na svetu ubrajaju se one koje se nalaze u okolini Korče, centru pravoslavlja u jugoistočnoj Albaniji, u blizini granice sa Grčkom i Makedonijom, a u podnožju planine Morave na uzvišenju Sveta Tana. Početkom srednjeg veka, Korča postaje urbani centar sa crkvom iz 9. veka, koja je obnovljena u 14. veku.

Foto: Wikipedia/Bernard Cloutier Foto: Wikipedia/Bernard Cloutier

Jedna od onih koja privlači najviše pažnje svakako je i malena Bogorodičina Crkva - Svete Marije, smeštena na vrhu uzvišenja u selu Mborja, na padini planine Morave.

Ova crkva posvećena je Hristovom Vasrksenju i potiče iz 13. veka. Sagrađena je od kamena i drvenih greda sa ovih prostora, u obliku trolista, sa malom kupolom na vrhu. Freskoslikarstvo u ovoj crkvi važi za jedno od najboljih na Balkanu.

Foto: Wikipedia/Marc Morell Foto: Wikipedia/Marc Morell

Ovaj tekst se ne može završiti bez spominjanja kompleksa nove Saborne crkve Vaskrsenja Hristovog koji se sastoji od: Saborne crkve, kapele, zvonika, sedišta Svetog Sinoda, i kulturnog centra.

Arhitekturalni koncept Saborne crkve zasniva se na rotundi, koja oslikava ideju vremena bez konca (večnost). Glavna osa (koja povezuje zemlju sa nebesima) je centar čitavog kompleksa i središte ogromnog krsta čija je dužina impozantnih - 49 metara.

Od impresivnih podataka pomenućemo i da crkva ima ogromnu kupolu čiji je prečnik 26 metara i visina 23 metara, kao i zvonik koji se nalazi pored crkve i koji je visok 46 metara.

Foto: Wikipedia/Diego Delso Foto: Wikipedia/Diego Delso

Pored onih u Korči, među najlepše crkve na svetu ubrajaju se i crkva u Pogradecu, katedrala u Beratu, katedrala u Draču, manastir Ardenica, Sveti Nikola u Mezopotamu... Priču o njima ostavićemo za neki drugi put.

(K. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marijana Hadzi Andrejic

    26. februar 2015 | 20:46

    Zamolila bih redakciju Telegrafa da pise malo i o Poljskoj pravoslavnoj crkvi. Hvala

  • Masa

    26. februar 2015 | 20:27

    Bas sam iznenadjena, nisam mogla ni pomisliti da ih ima toliko.Prelepe su.

  • Petar Arsenijevic

    26. februar 2015 | 21:34

    Niste pomenuli nesto sto je vazno za nas Srbe, a vezano je za albansku crkvu. Naime, u gradu Elbasanu postoji crkva u kojoj se cuva deo mostiju ( glava) svetog kralja Jovana Vladimira. On je prvi srpski kralj koji je kanonizovan i koji je rodjen u juznoj Makedoniji, u blizini Ohrida, u selu koje se i danas zove Vladimirovo. Inace, on je bio Samuilov zatocenik i, kasnije, zet, jer je ozenio njegovu kcer Teodoru [Kosaru], koja ga je i izbavila iz zatocenistva...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA