Evo šta vas ZAISTA čeka ako želite da letujete u Albaniji! (FOTO)

Albanija nije više samo zemlja orlova, bunkera i Envera Hodže. U najpoznatijem albanskom primorskom gradu možete letovati za 350 evra uključujući prevoz, smeštaj i hranu. I to kako!

Albanija je tokom 2014. imala 3,5 miliona turista, što predstavlja neverovatan rast od 32 odsto u odnosu na prethodne godine.

O Albaniji se, dakle, uglavnom govorilo kao o jeftinoj alternativi putovanja, ali nakon posete njenoj južnoj obali i gradu Saranda, može se doći do sasvim drugačijeg zaključka.

Reč je gradu u istoimenoj pokrajini na jugu Albanije koji ima oko 50.000 stanovnika, izlazi na Jonsko more i glavna je albanska luka.

Kakav je put i smeštaj u Albaniji?

Albanski putevi su novi, ali su neretko neobeleženi, pa je potrebno oprezno voziti, a naročito treba paziti na albanske vozače koje puna linija, vozila iz suprotnog smera i druga ograničenja ne sprečavaju da pretiču i voze neprimerenom brzinom. Žmigavci, semafori i pešački prelazi postoje, ali se uglavnom ne koriste.

Foto: Flickr/Kinga M

Foto: Flickr/Kinga M

S obzirom na to da je izgrađeno više od 100 kilometara autoputa, doduše neoznačenog, prilično brzo možete proći kroz Drač i Valonu (veći gradovi), a pošto je saobraćajna signalizacija u gradovima veoma loša, ne pomišljajte da vozite bez sistema za navigaciju.

Naročito treba biti oprezan tokom vožnje u kružnim tokovima koji uopšte nisu označeni, a njima se kreću pešaci, biciklisti, motorna vozila, zaprežna kola i svi drugi mogući učesnici u saobraćaju. U nastavku putovanja se smenjuju autoput i magistrala sve do Valone.

Nakon Valone očekuje vas nešto više od 100 kilometara planinskih puteva koji dostižu nadmorsku visinu i višu od hiljadu metara. Krajolik je zaista živopisan i put nov, ali zbog mnogobrojnih krivina i visina ćete verovatno pomisliti da je nemoguće stići do Sarande.

Foto: Flickr/Pero Kvrzica

Foto: Flickr/Pero Kvrzica

Ipak, kad stignete shvatićete da se isplatilo, jer Albanija je potpuno drugačija od destinacija na kojima je većina nas navikla da letuje.

Ako želite da odsednete u privatnom smeštaju u Sarandi, najbolje je da ga potražite na licu mesta, jer je privatne apartmane gotovo nemoguće pronaći na internetu.

Za 20 evra za noć možete pronaći pristojan i uredan apartman veći od 60 kvadratnih metara u kojem se može udobno smestiti do šest osoba. Smeštaj u hotelu je nešto skuplji i cene se kreću od 30 evra i više za dve osobe.

U proseku, za sedmodnevni odmor za dve osobe u Sarandi potrebno je izdvojiti oko 350 evra, uključujući prevoz, smeštaj i hranu.

Foto: Flickr/Pauline Constant

Foto: Flickr/Pauline Constant

Peščane plaže

U Sarandi postoje dve javne plaže, ali zbog blizine luke i nije neki užitak za plivanje i odmaranje. Zato su obe gradske plaže uglavnom poluprazne. Međutim, u blizini se nalaze predivna mala turistička mesta s predivnim peščanim plažama, kao što su Ksamil, Manastir, Himare... Cene smeštaja u ovim mestima su malo veće, ali ništa posebno u odnosu na prirodne lepote koje nude.

Zvanična valuta je lek (1 evro = 139 leka), ali u svim prodavnicama, kafićima i restoranima primaju i evre, a možete birati da li za kusur želi evro ili lek.

Šta god da odlučite nećete biti oštećeni, jer Albanci veoma dobro barataju s valutama.

Cena hrane u supermarketima je povoljna. Tako koka-kola u limenci košta 60, flaširana voda od 1,5 litara 50, hleb 60, makijato u kafiću 150, a dve ležaljke sa suncobranom za dan korištenja na plaži koštaju 500 leka.

Za jedan litar dizela je potrebno u proseku izdvojiti 185 leka (1,33 evra).

Cene u restoranima su takođe pristojne i u glavnoj turističkoj ulici/šetalištu uz plažu možete dobiti večeru za najviše 10 evra po osobi.

Foto: Flickr/godo godaj

Foto: Flickr/godo godaj

Ko su posetioci?

Kao što je očekivano, posetioci s Kosova čine veliki deo turista. Takođe, ima sve više posetilaca iz Makedonije, Crne Gore, Grčke... Broj turista iz BiH nije na samom vrhu liste, ali, kako kažu u Albaniji, iz godine u godinu raste. Građane naše zemlje posebno će oduševiti mentalitet ljudi i kultura Albanije, jer se mnogo ne razlikuje od situacije u BiH.

VEROVALI ILI NE: Srbi ove godine "navalili" da letuju u Albaniji, evo i zašto!

Šta Vas može šokirati?

-  Neiskusni ugostitelji

- Precenjeni hoteli

- Divlje deponije

Albanci su ljubazan narod, ali ne bi se reklo da su spretni kao domaćini. Primera radi, nije retkost da se dogodi da na kafu čekate i po pola sata.

Foto: Wikimedia/wstuppert

Foto: Wikimedia/wstuppert

Albanski bunkeri kao turistička atrakcija

Pre 40 godina, komunistički diktator Enver Hodža naredio je izgradnju više od 750.000 bunkera po celoj Albaniji. Nakon kolapsa komunističkog režima, napušteni bunkeri na jadranskoj obali opet se vraćaju u funkciju. Ovog puta njihova namena nije da strance drže daleko od albanske obale, nego da ih privlače.

Razloga je mnogo da ove godine posetite Albaniju. Imaju predivne peščane plaže, pristupačne cene i ne putujete mnogo. Pa zašto ne biste videli Albaniju iz drugog ugla i sebi već sad isplanirali letovanje?

(Ivana Lazić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Del

    24. februar 2015 | 21:45

    Tamo ne bih isao da mi je sve GRATIS i jos da me časte.

  • Ljiljana

    24. februar 2015 | 22:18

    Nemam reci....i posle svih uvreda....letovanje u Albaniji....pa gde nam je ponos....alo SRBIJO!!!!!?

  • Deki

    24. februar 2015 | 21:52

    Albanija izgradila 100 km autoputa a Mrki radio 12 km 15 god i jos nije zavrseno ...gori smo i od Albanije!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA