PIŠTOLJ, ELEKTROŠOK, BIBER SPREJ: Evo kako da se branite ako vas neko napadne

Srbi će uskoro svoje probleme sa provalnicima i hulignima moći da rešavaju vatrenim oružjem, gasnim sprejevima i elektro-šokerima - potpuno legalno

  • 11

Nacrt zakona o oružju i miniciji predviđa da će građani u slučajevima kad treba da se samoodbrane moći da koriste vatreno oružje, gasne sprejeve i elektro-šokere.

ISTRAŽUJEMO - GDE POČINJE NUŽNA ODBRANA: Zašto Srbin ne sme da puca na provalnika u svojoj kući?

Međutim, uslov za nošenje vatrenog oružja za samoodbranu biće dozvola koju potpisuje lično direktor policije.

- Gasne sprejevi moći će da koriste svi stariji od 16. godina a elektro-šokere svi punoletni građani - kaže za “Blic” general policije Zorica Kasalica.

Donošenje ovog zakona omogućiće građanima da sa sobom nose gasne sprejeve i elektro-šokere, a da im zbog toga ne preti kazna do pet godina zatvora, koju predviđa zakon koji sada važi.

Foto-ilustracija: Profimedia/Westend Foto-ilustracija: Profimedia/Westend

- Naravno, ukoliko vam naoružani provalnik upadne u stan i izvrši “protivpravni napad na vaš život i telo” imate pravo da u svrhu samoodbrane koristite sve što vam se nađe pri ruci, a da li je vaša reakcija u okvirima, ili ste prokoračili nužnu odbranu, ceniće dalje sud. Ukoliko građanin u samoodbrani koristi vatreno oružje za koje nema dozvolu, odgovaraćete za nelegalno korišćenje oružja - kaže za “Blic” advokat Miro Bojić.

Novi Zakon najviše će biti od koristi ženama, budući da su žene stalna meta manijaka u gradskom prevozu, lopova koji im otimaju tašne i silovatelja koji vrebaju u mračnim delovima grada.

KAKO SE ODBRANITI OD NASILNIKA: Veštine samoodbrane koje ženi mogu da spasu život (FOTO) (VIDEO)

U prodavnici “Armi šop” kažu da ova oružja nemaju u svojim rafovima.

- Sada je zabranjen uvoz gasnih sprejeva i elektro-šokera, ali se veliki broj građana, posebno žena stalno raspituje za njih. Ukoliko Zakon bude donet, naravno da ćemo nabaviti ova oružja - kažu u “Armi šopu”.

Dozvolu za vatreno oružje za ličnu bezbednost, prema Nacrtu Zakona o oružju i miniciji građani će moći da dobiju ukoliko za to postoje “opravdani razlozi”.

- Prilikom podnošenja zahteva, fizičko lice mora da učini verovatnim da mu je lična bezbednost bitno ugrožena, ili bi mogla biti ugrožena u tolikoj meri da je za njegovu beozbednost neophodno nošenje oružja. Ukoliko bi došlo do upotrebe oružja za ličnu bezbednost, okolnosti upotrebe bi se posebno cenile u okviru krivičnog odnosno prekršajnog postupka - kaže general Kasalica. Ova dozvola važiće uz oružni list i na period od pet godina ali se može oduzeti i pre isteka važnosti, ukoliko prestanu razlozi zbog kojih je izdata.

Foto: Printskrin: paragraf.rs Foto: Printskrin: paragraf.rs

Suzavac (cena: 1.000 dinara)

- Sredstvo za samoodbranu u spreju. Izaziva nepodnošljivo peckanje kože i suzenje očiju, kašalj i stezanje u grudima. Domet suzavca je oko četiri metra. Može se naći u prodaji iako je njegovo nošenje sada nezakonito.

Šoker (cena: 3.500 do 6.000 dinara)

- Električni šokeri su uređaji za samoodbranu u slučaju bliskog fizičkog napada. Razlikuju se prema izlaznom naponu: 10.000 volti, preko 100.000 volti i čak iznad 1.000.000 volti. Mogu se naći na buvljim pijacama ili u ilegalnoj prodaji

Biber sprej (400 dinara)

- Najdelotvorniji sprej za samoodbranu na prirodnoj bazi. Sadrži ekstrat iz ljute paprike. Izaziva iritaciju očiju - pečenje, svrab, suze pa i privremeno slepilo, kao i iritaciju kože i sluznice nosa. Može se naći u slobodnoj prodaji.

Hladno oružje

Krivični zakonik Srbije jasno zabranjuje nošenje svih sečiva koja mogu naneti povrede.

Svi noževi, bodeži, kame, sablje, “bokseri“ koji su takođe popularno hladno oružje, kao i bejzbol palica po zakonu moraju da budu konfiskovani. Zaprećena kazna za posedovanje ovih predmeta je 60 dana zatvora ili 10.000 dinara, a osoba u čijem se posedu nalazi goni se prekršajno, a ne krivično.

U praksi, oduzimanje noža zavisi od procene policije na licu mesta.

Ukoliko iskoristite nož protiv napadača koji vam je upao u kuću, nećete biti kažnjeni za njegovo posedovanje, ali ćete odgovarati u slučaju odbrane.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    26. februar 2015 | 12:37

    DUGOTRAJNO robovanje i rdjava uprava mogu toliko zbuniti i unakaziti shvatanje jednog naroda da zdrav razum i prav sud njemu otančaju i oslabe, da se potpuno izvitopere. Takav poremećen narod ne može više da razlikuje ne samo dobro od zla, nego i svoju sopstvenu korist od očigledne štete.

  • Miki

    26. februar 2015 | 14:25

    Dozvolite ponovo smrtnu kaznu pa nece biti pedofila, ubica i ovih sto beze sa mesta nesrece. U svetu ima vec takvih zakona. Ne Izmisljaj te rupu na saksiji vec je ima.

  • sindja

    26. februar 2015 | 15:13

    Konacno jedan normalan zakon

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA