KAKO SE ODBRANITI OD NASILNIKA: Veštine samoodbrane koje ženi mogu da spasu život (FOTO) (VIDEO)

Nasilje, napadi i pokušaji silovanja postali su naša svakodnevica. Telegraf.rs vam pomaže da se što bolje pripremite za odbranu od potencijalnog manijaka

  • 3

Nasilje, napadi na žene, pokušaji silovanja postali su naša svakodnevica. I dok policija radi svoj posao, rupe u pravosudnom sistemu čine da se napadači, nasilnici i silvatelji sve brže vraćaju na ulice, među svoje nove žrtve. Telegraf i Darko Todorović, trener aikido kluba "Uešiba", pomažu vam da se što bolje pripremite za odbranu od potencijalnog manijaka.

Ukoliko vas neko napadne, poznavanje tehnika samoodbrane može biti razlika između života i smrti. Sama pomisao na to da neko može fizički da vas napadne je neprijatna, pa većina ljudi ni ne razmišlja o tome. Međutim, ignorisanje može biti mnogo gore. Može se desiti da u trenutku napada pored vas neće biti nikoga ko može da vas zaštiti. Učenje veštine samoodbrane može biti od velike koristi i možda vam spasiti život u takvim situacijama.

Jedno od mesta gde možete vežbati i naučiti tehnike samoodbrane je aikido klub "Uešiba" iz Beograda, koji je otvoren za polaznice i polaznike svih starosti.

Darko Todorović, trener aikido kluba "Uešiba", smatra da je samoodbrana bitna i kada se branimo od samog sebe, to jest kad primenjujemo tehnike kontrole uma i suzbijanja straha.

Kako do prednosti?

- Ako protivnik oseti da ispoljavamo strah prema njemu, on je u znatnoj prednosti i biće mu lakše da nas savlada. Ako vas neko prati u mraku, ne treba ubrzavati korak, ne treba bežati, jer tada još više izazivate napadača. Treba zastati, proceniti situaciju, nekad i krenuti ka njemu - ističe Todorović.

- U svakom slučaju, treba uzeti mobilni telefon čisto da on vidi da nekoga zovete. Možete i mahati nekome s druge strane ulice, čak i ako tog nekog nema da biste ga obeshrabrili da vas napadne. On će se okrenuti ili otići ili će vas možda pitati koliko je sati, čisto da ne bude razotkriven - navodi on.

Prema njegovim rečima, ne treba koristiti preteranu silu i kretati u kontranapad, već treba izbegavati udarce.

Potez napadača se mora predvideti i na osnovu toga primeniti određeni zahvat. To se najbolje može naučiti na praktičnim treninzima.

- Tehnike samoodbrane su korisne za kupovanje vremena dok ne dođe prva pomoć, policija ili neko treći. Takođe, ukoliko se radi o nasilju u porodici, žene mogu zaštititi sebe ili decu ukoliko je muž teški alkoholličar ili napasnik - kaže Todorović.

Šta kaže zakon

Naš Krivični zakonik sadrži posebne odredbe o samoodbrani, objašnjava Slađana Jovanović, profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta Union.

- Samoodbrana je zapravo nužna odbrana i to je ona odbrana koja je neophodno potrebna da učinilac od svog ili tuđeg dobra odbije istovremeni protipravni napad - navodi ona.

- Vi ne smete da zloupotrebite pravo na nužnu odbranu, ne smete da isprovocirate napad da biste se branili od napada, a onda se pozvali na nužnu odbranu. Dakle, da bi neko reagovao u nužnoj odbrani i da bi to značilo da za njega nema krivičnog dela, potrebno je da reaguje na napad tako što ga odbija, ali napad mora da bude istovremen sa odbranom - kaže Slađana Jovanović.

Nužna odbrana znači isključenje protivpravnosti dela, što znači da je žrtva imala pravo da se na taj način u datom slučaju odbrani. Dakle, nema krivičnog dela i donosi se oslobađajuća presuda za žrtvu.

Kada se radi o dugotrajnom nasilju, situacija je drugačija.

- Obično žene koje su dugo zlostavljane ubijaju svoje nasilnike na spavanju, jer nemaju drugih mogućnosti. Takvo delo se kvalifikuje kao teško ubistvo, ubistvo na podmukao način. Njima se to zlostavljanje koje su dugo trpele može uzeti kao olakšavajuća okolnost ili ako je njihova psiha bila izmenjena, to se može rešavati preko instituta neuračunljivosti ili smanjene uračunljivosti - objašnjava profesorka Slađana Jovanović.

- Bilo je i nekih slučajeva gde su sudovi ocenili da je žena postupala u prekoračenju granica nužne odbrane usled razdraženosti ili prepasti izazvane napadom. To je posebna zakonska konstrukcija, a ona predstavlja mogućnost za oslobođenje od kazne - kaže ona.

Žene svesne toga da je samoodbrana potrebna

- Iz našeg iskustva u radu sa ženama, uglavnom ostaju starije, zrelije žene. One shvataju šta je zapravo samoodbrana i razumeju da to ne može da se nauči preko noći. A mlađa populacija, tinejdžerke i one malo starije htele bi za jedan trening da nauče ono što ja učim 20 godina. I kada vide da to nije tako jednostavno, okrenu se i odu posle dva treninga - kaže trener Todorović.

Zdenka Perić, službenica iz Beograda, jedna je od učesnica treninga samoodbrane.

- Za ovaj kurs sam se odlučila zato što je Beograd prilično nesiguran grad i zato što ima mnogo nasilja i krađa po ulici ili, recimo, u gradskom prevozu. Smatram da je ženi potrebno da zna da se odbrani u svakom trenutku. Treninzi mi se sviđaju jer svako od nas ima svog instruktora, tako da može mnogo više da nauči nego u grupnom radu - ispričala je ona.

- Sasvim sigurno se osećam bezbednije, sigurnija sam u sebe i pokušavam čak i koleginice iz kancelarije da naučim nekim pokretima i tehnikama - kaže Zdenka.

Među učesnicama ima i devojčica. One znaju da je ovo proces tokom kojeg treba prvenstveno da ojačaju, a tek onda da primene minimum snage koji je apsolutno neophodan da bi se odbranile od raznih napada.

I one se osećaju bezbednije i sigurnije i smatraju da će im znanje samodbrane koristiti jer se uče situacije iz stvarnog života.

(Zlatko Todorović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • русија

    31. mart 2013 | 06:43

    9 мм или тетка у торбицу и ето га

  • WCRS

    31. mart 2013 | 01:39

    Ma kakav EFS, to samo podstice agresivnost kod covek, kada si napadnut trebas da ostanes stalozen jer samo tada mozes da reagujes pravilno, to je kao i u razgovoru i u zivotu. Pogledajte klipove Ljube Vracarevica-realni aikido, to je vestina.

  • SS4

    30. mart 2013 | 21:40

    Ja bih vam preporucio trening EFS-a kod Borislava Cosica u Beogradu. Siguran sam da cete biti spremniji za svaku situaciju u kojoj mozete da se nadjete. Pogledajte na youtube video - efs pleme - i sve ce vam biti jasno...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA