ONI SU OKO NAS, NE OKREĆITE GLAVU: Srbi s HIV-om ostali bez jedinog utočišta! (FOTO)

- Hrabro i dostojanstveno smo se proteklih meseci snalazili za održivost, ali u nedostatku elementarnih uslova za rad, doveden je u pitanje dalji opstanak - kaže za Telegraf Đurica Stankov iz AS Centra

  • 2

Od 1. februara, usled nedostatka sredstava prestao je sa radom AS Centar za osnaživanje mladih osoba sa HIV-om i AIDS-om, čime su prema rečima ljudi koji su bili njegov deo ugroženi elementarni uslovi za pružanje usluga psihosocijalne podrške, profesionalnog i vršnjačkog savetovanja, osnaživanja, pravne asistencije i pomoći u kući onima kojima je to najpotrebnije.

Grupa građana i brojne organizacije apelovali su da se ova nepravda hitno ispravi tako što će nadležni državni i gradski organi hitno reagovati i pronaći rešenje za održivo finansiranje usluga psihosocijalne podrške i zaštite osoba koje imaju HIV infekciju ili AIDS.

Foto: Promo / AS Centar Foto: Promo / AS Centar

- Hrabro i dostojanstveno smo se proteklih meseci snalazili za održivost, ali u nedostatku elementarnih uslova za rad, doveden je u pitanje dalji opstanak AS Centra i naše zalaganje za unapređenje kvaliteta života osoba koje imaju HIV infekciju i AIDS - objasnio je za Telegraf Đurica Stankov iz AS Centra dodajući da je najveći izazov u daljem radu nedostatak sigurnog radnog prostora gde bi osobe koje imaju HIV infekciju ili AIDS kao i do sada, mogle da dobiju neophodnu pomoć, podršku i razumevanje uz promociju pozitivne prevencije i tolerancije.

Foto: Promo / AS Centar Foto: Promo / AS Centar

Podsetimo, samo u 2014. godini, posredstvom ove organizacije omogućen je program stručne prakse za 12 studenata. Kurseve socijalnih veština i engleskog jezika je završilo 14 korisnika, jedan korisnik je uspešno opravdao dodeljenu stipendiju za audio i video tehnologije čime je stekao mogućnost za dalje budžetsko finansiranje.

Foto: Promo / AS Centar Foto: Promo / AS Centar

Ukupno je pruženo 414 različitih usluga, od toga 192 psihosocijalne pomoći, 64 kućne i bolničke posete, 48 savetovanja o dostupnim socijalnim servisima, 15 pravnih savetovanja, 22 grupe samopomoći koje su okupile 103 korisnika uz podelu 450 edukativno - zdravstvenih brošura i podeljenih 7.000 besplatnih kondoma na različitim inkluzivnim radionicama i manifestacijama za mlade.

Foto: Promo / AS Centar Foto: Promo / AS Centar

- Svesni smo teške ekonomske situacije u kojoj se nalazi Republika Srbija, ali se nadamo da će Grad Beograd i Republika Srbija pokazati spremnost i sposobnost da zaštite jednu od najranjivijih kategorija mladih i da ćemo zajedničkim snagama pronaći način da AS Centar nastavi sa nesmetanim radom uz odvijanje svakodnevnih aktivnosti za više od 118 korisnika naših usluga od čega su 99 muškarci, mahom pripadnika LGBT populacije, dok su 19 žene - rekao je Stankov ističući da bi zatvaranje centra i nedostatak punog razumevanja za njihove usluge bio udarac svima koji se nadaju da svojim idejama i delima mogu da kreiraju zdravo, tolerantno okruženje i da menjaju društvo na bolje.

 

Foto: Promo / AS Centar Foto: Promo / AS Centar

On je podsetio i da dostupnost terapije i lečenje podrazumeva svakodnevno konzumiranje visoko aktivne antiretrovisusne terapije (HAART), koja se dobija besplatno, ali bez mogućnosti dobijanja novih i generičkih lekova jer se od 1998. godine, odnosno od uvođenja ARV terapije u lečenje HIV infekcije, u Republici Srbiji registruje dvostruko manje obolelih i trostruko manje umrlih od AIDS-a.

Sva svetska istraživanja u ovoj oblasti navode da pristup terapiji, ne samo da poboljšava kvalitet života osoba koje imaju HIV, već i smanjuje verovatnoću transmisije virusa za 96 odsto.

NAPOMENA: Važno je istaći da većina osoba na fotografijama u članku nisu osobe koje imaju HIV, već aktivisti i saradnici AS Centra. Ovo je veoma bitno jer se često dešava da osobe koje rade i fotografišu se sa osobama koje imaju HIV budu diskriminisane i stigmatizovane isto kao i osobe koje imaju HIV, a to nikako ne zaslužuju jer iskreno pomažu i uvek su uz one kojima je to najpotrebnije.

(K. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin

    28. februar 2015 | 11:35

    PODRSKA !!!!!

  • Niksicanin

    28. februar 2015 | 14:58

    Srbijo voljena, dokle si nam spala?! Zar ministri i poltroni mogu da uzivaju sve benefite zivota, a ovi ljudi, kojima je potrebna pomoc i koji su marginalizovani, nemaju ni najosnovnije?! Zalosno otadzbino moja, zalosno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA