SPASENI SRPSKI PLANINARI ZAVEJANI U CRNOJ GORI: Do nas se nije moglo doći ni nebom ni zemljom!

Spašeni planinari Denis Ivanović, Nedeljko Stevanović i Ljiljan Maksimović iz Planinarskog društva "Majevica" iz Bijeljine, kao i Gordana Janković, Dragan Jovanović i Dragan Pavlović iz Srbije - na putu su ka kućama

  • 0

Denis Ivanović iz Bijeljine, jedan od šest planinara koji su bili zavejani na planini Komovi u Crnoj Gori, rekao je danas Srni da se svi osećaju dobro i da nijednog momenta nisu bili životno ugroženi, zahvaljujući crnogorskim spasilačkim službama i lokalnom stanovništvu.

Spašeni planinari Denis Ivanović, Nedeljko Stevanović i Ljiljan Maksimović iz Planinarskog društva "Majevica" iz Bijeljine, kao i Gordana Janković, Dragan Jovanović i Dragan Pavlović iz Srbije - na putu su ka kućama.

SRBI ZAVEJANI U CRNOJ GORI, SPASILAC TRAŽI 2.500 EVRA! Drama naših planinara na planini Komovi

- Sve moguće pohvale i državnim službama, a posebno lokalnom stanovništvu koji su nam govorili u kom katunu, ako zatreba, ima hrane. Ne možete da zamislite kako izgleda kada izađete iz katuna i imate ispred sebe zid od tri-četiri metra snega - rekao je Ivanović, nakon što su ih službenici Direktorata za vanredne situacije MUP-a Crne Gore helikopterom spasili sa lokaliteta katuna Štavna.

Foto: Facebook/Denis Ivanović Foto: Facebook/Denis Ivanović

Njih šest je usled nevremena, kojeg ne pamte ni lokalni meštani Andrejevice, bilo zavejano na ovoj planini, ali je danas uspešno okončana akcija spasavanja.

SNEG PREKO DVA METRA: Planinari zavejani do ponedeljka, ponestaju im zalihe hrane!

Ivanović je pojasnio da su na planinu otišli još u nedelju, 1. marta, a da je nevreme bilo prognozirano tek za naredni vikend.

- Kada smo u nedelju stigli, čekali smo dan-dva da vidimo da li možemo da idemo gore. Sreda je bila fantastičan dan, bez ijednog oblačka i mi smo se popeli gore i sišli do katuna. Pošto smo čuli prognozu da će da se pogorša vreme, odlučili smo da se ujutru vratimo nazad. Međutim u toku noći je napadao sneg - naveo je Ivanović.

Foto: Tanjug/Aleksandar Ćirić Foto: Tanjug/Aleksandar Ćirić

Planinari su pokušali da prte kroz sneg, ali je zbog vanredne situacije u kojoj napadalo neočekivano mnogo snega, uspeli da prođu samo nekih kilometar i po. Nije bilo svrhe da dalje idu sami, jer je trebalo preći oko 22 kilometra.

Tada su odlučuli da prenoće u katunu i da sutradan nastave dalje, ali je preko noći napadalo još metar i po snega, tako da se nije moglo izaći iz katuna i onda su odlučili da obaveste službe za spasavanje.

- Do nas se nije moglo doći ni zemljom ni nebom - rekao je Ivanović.

Službenici Direktorata za vanredne situacije MUP-a Crne Gore procenili su u jednom momentu da mogu da podignu helikopter i krenuli su po planinare, te su, pošto se magla u međuvremenu ponovo spustila, uspeli da ih evakuišu u gotovo nemogućim uslovima.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA